Rabarbermousse

een voorproefje uit 'Wilde venkel & rabarber'

RabarberAns Withagen en Caroline Zeevat

Het seizoen gaat nu echt beginnen. Alles schiet de grond uit, er is veel te doen en te plukken in de tuin. In deze maand wil ik niets missen. Al die prachtige en heerlijke scheuten uit de tuin: asperges, zeekool, rabarber en ook wilde scheutjes, jong en lekker, zoals hop paardenbloem en ‘on’kruiden als kleefkruid.

Mijn rabarberplanten groeien nu als gekken. Eindelijk is daar weer de tijd dat ik als rabarberverslaafde volledig aan mijn trekken kom. Toetjes, taarten, drankjes… Kom maar op!

Oogst alleen de stengels van rabarber, de bladeren zijn giftig (maar wel goed voor de composthoop). Je kunt de stengels ook beter niet afsnijden, dan heb je kans op rot en daardoor beschadigde knoppen en slappe stengels. Trek liever de stengels los door de steel zo laag mogelijk beet te pakken en hem dan af te breken met een draaiende beweging. Pluk niet meer dan de helft van de stelen van één plant en pluk niet langer dan de langste dag. De rest is nodig om de plant van voedsel te voorzien voor de oogst van volgend jaar. Na de langste dag zakt het zuur uit de bladeren in de stengels, dit geeft een onprettig, stroef gevoel aan je tanden. Sommige mensen voegen krijt toe bij de rabarber. Dat is niet nodig als je het witte stukje laat zitten onder aan de stelen en meekookt.


Rabarbermousse met aardbeien

Smelt de boter met de suiker in een pan met dikke bodem en laat die zachtjes karameliseren. Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden rabarber toe en laat die in 10 min. gaar worden. Roer steeds om aanbranden te voorkomen. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en roer die door de rabarbermoes. Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in plakjes. Geef ieder in een mooi glas wat van de mousse en leg daarop de aardbeienplakjes.


Wilde Venkel & Rabarber

Dit artikel is afkomstig uit het boek ‘Wilde Venkel & Rabarber’, een praktische kookboek dat naast recepten ook tuinierstips voor het zaaien, werken en oogsten in de tuin bevat, handig gerangschikt per maand. Voor alle liefhebbers van lekker eten met een moestuin of een goede groenteboer. In 2003 verscheen Wilde Venkel & Rabarber voor het eerst. Na vier ongewijzigde herdrukken verschijnt half april 2014 een compleet herziene uitgave.


Wilde Venkel & Rabarber

Wilde Venkel & Rabarber

Ans Withagen en Caroline Zeevat

Deze compleet herziene uitgave van het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Trichis. Het verschijnt half april 2014, maar is nu al te reserveren bij Bol.

Te bestellen bij bol voor € 18,95


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten