Vlierbessencompote
met griekse yoghurt
De vlier (Sambucus nigra) is een makkelijke plant die bijna overal groeit, vaak ook midden in de stad. Naast de bloesem zijn ook de bessen (mits gekookt) eetbaar en bovendien rijk aan vitamines en mineralen. Vlierbessencompote is een lekkere en makkelijke manier om de bessen te bereiden.
Vlierbessencompote met Griekse yoghurt
voor 4 personen
Ingrediënten
300 g vlierbessen
4 eetlepels rietsuiker of honing
1 eetlepel citroensap
½ theelepel kaneel
500 ml Griekse yoghurt
Bereiding:
Haal de bessen van de steeltjes af en spoel ze even om. Verwijder eventueel bessen die niet helemaal rijp (donker) zijn. Doe de bessen in een pannetje met dikke bodem en voeg suiker (of honing), citroensap en kaneel toe. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen totdat de bessen sap vrijgeven, ongeveer 10 minuten.
Laat helemaal afkoelen. Verdeel de compote over 4 glazen, maar hou ongeveer 4 eetlepels van het sap achter. Roer de yoghurt los en verdeel het over de bessen. Giet het achtergehouden sap er bovenop. Serveer gekoeld.