Zevenbladquiche

Zevenblad: If you can't beat it, eat it!

Corlijn de Groot

Mijn tuin wordt geteisterd door zevenblad, het meest hardnekkige onkruid dat ik ken, met de prachtige bijnaam tuindersverdriet. Als de rest van de tuin nog in winterslaap is, steekt Aegopodium podagraria al weer de kop op. Hoe je ervan afkomt? Je tuin tot twee meter diep afgraven maar zelfs dan is genezing van tuindersverdriet nog niet verzekerd.

Ik heb me erbij neergelegd, zevenblad is here to stay. Maar er is één troost: zevenblad kun je eten. Het waren nota bene de Romeinen die hier zevenblad hebben geïntroduceerd om de soldaten van verse groenten te voorzien. En ik moet zeggen, dat is een briljant plan geweest. Want zevenblad hoef je geen water te geven, niet te bemesten en de slakken lusten het niet. Kortom, een zorgeloze Romeinse moestuin.

Zevenblad is qua smaak vergelijkbaar met spinazie. Als je het rauw eet is het vrij pittig. Verwerkt in een soep, quiche of omelet is het best wel lekker.


Zevenbladquiche

Nodig

  • bladerdeeg
  • 2x een vergiet vol zevenblad
  • uitje
  • ca 100 ml room
  • 4 eieren
  • rauwmelkse Gruyère of een pittige boerenkaas
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pluk de blaadjes van de zevenblad en zet ze met een flinke schep zout onder water. Door het zout zullen eventueel meegeplukte insecten gedood worden. Laat de zevenblad uitlekken in een vergiet.

Bekleed de quichevorm met bladerdeeg en bak het deeg in 10 tot 15 minuten voor in de hete oven.

Snipper het uitje en stoof deze in een ruime pan in wat olijfolie glazig. Voeg de zevenblad toe en kijk toe hoe snel het slinkt. Voeg de room toe en laat een minuut of 10 smoren. Rasp de kaas, klop de eieren los met peper en zout en meng de kaas en eieren. Meng dit mengsel door het gestoofde zevenblad. Vul hiermee de quiche en laat de zevenbladquiche in nog eens 20 minuten verder garen in de oven.


Corlijn de Groot schrijft voor De Groene Vinger. Het recept is afkomstig van de website van Edith Dourleijn.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten