Bessen en bottels - 3

voor de sier en voor de vogelsGoede besdragers

Min of meer in volgorde van ‘houdbaarheid’

Japanse bottelroos (Rosa rugosa) - Een goede bron van vitamine C. Tijdens de zomer zijn de bottels nog te hard, maar vanaf de herfst tref je er vaak merels of de grote lijster op aan en als je geluk hebt soms een kramsvogel (ze zijn erg schuw en schaars).

Kamperfoelie (Lonicera periclymenum) - De rode bessen zijn in de herfst erg favoriet bij onder andere goudvinken en lijsters. Geeft ook beschutting.
Lijsterbes (Sorbus) – soorten met oranje en rode bessen zijn snel kaal, maar witte bessen blijven soms tot eind winter zitten. Vooral in trek bij spreeuwen en merels.

Meidoorn (Crataegus monogyna) - kan nog best lang bessen dragen, maar meestal zijn ze al voor de winter op.

Dwergmispel (Cotoneaster-soorten) - draagt meestal zoveel bessen dat er altijd wel wat over blijft, maar het gros is zo weg. Favoriet bij oa. merels en lijsters.

Vuurdoorn (Pyracantha) - De bessen van de verschillende cultivars hebben allen een iets verschillende rijptijd. Zodra de bessen rijp zijn, worden ze meestal vrij snel opgegeten.

Gelderse roos (Viburnum opulus) - de bessen worden doorgaans pas na de vorst gegeten en dan zelden gretig. Je kunt er dus zelf nog lang van genieten. In trek bij oa. goudvinken en de grote lijster.

Hulst (Ilex aquifolium) - bessen worden voornamelijk eind winter gegeten, als er nog weinig ander voedsel over is. Alleen vrouwelijke planten dragen bessen.

Sneeuwbes (Symphoricarpos albus) - wordt ook pas gegeten als al het andere al op is. Blijft in niet al te strenge jaren zelfs aan de plant tot ze zwart worden. Een soort noodvoorraadje dus.

Schoonvrucht (Callicarpa bodinierii) - Niet inheems, maar toch een voedselbron. De bessen worden niet heel erg lekker gevonden, zodat ze bewaard blijven tot er niets meer voorhanden is.

Hondsroos (Rosa canina) - De kleine bottels van de hondsroos trekken veel verschillende vogels aan. Ze blijven tot eind winter sappig.

Klimop (Hedera helix) - Eén van de laatste bessen die rijp wordt. Zijn zeer vet- en calorierijk.


« vorige 1 - 2 - 3

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten