Zelf bladcompost maken

Nuttig en zo gepiept

BladcompostShera van den Wittenboer

De hoeveelheid voedingsstoffen van bladcompost is niet zo heel groot, maar deze compostsoort is wel perfect om de bodem te verbeteren. Ook als je geen composthoop hebt, kunt je gemakkelijk bladcompost maken.

Doe het afgevallen (liefst iets natte) blad in een vuilniszak. Meng er een handje kalk doorheen om de vertering te versnellen en de zuurgraad te verlagen. Als het blad kurkdroog is, even met de gieter erop. Stamp het blad aan en bind de zak dicht. Prik er een stel gaatjes in en zet de zak op een onopvallende plek neer. In het voorjaar heb je dan prachtige bladcompost.


Geschikt blad

Blad van appel, linde, wilg, vlier, robinia, es, kastanje en populier verteert gemakkelijk en is snel om te zetten in bladcompost.


Minder geschikt blad

Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop.

Waar het wel heel geschikt voor is, is om het te gebruiken als winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. Het blijft lekker droog en zal niet rotten, terwijl het toch een prettige isolatielaag geeft.


Blijven liggen

Om ervoor te zorgen dat het blad op z’n plek blijft liggen en niet door de hele tuin waait, kun je een ‘korf’ maken van een stuk gaas dat je om de vorstgevoelige plant zet en vult met een laagje eikenblad.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten