Cynara

eetbare distels

CynaraShera van den Wittenboer

De distels uit het geslacht Cynara zijn allen eetbaar. In ons land worden vooral artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus) en kardoen (Cynara cardunculus) geteeld. Beide zijn architectonische planten met een grote sierwaarde. Dat ze ook nog eetbaar zijn, is een bonus, maar ook zonder die eigenschap zouden het waardevolle tuinplanten zijn.

Kardoen en Artisjok hebben indrukwekkende, diep ingesneden, grijsgroene bladeren. Ze worden zo’n 1,5-2m hoog. Het blad van kardoen is fijner dan dat van artisjok, wat dieper ingesneden en langwerpiger. Artisjok oogt in alles iets robuuster en heeft ook grotere bloemknoppen. Van kardoen worden de bladeren door afdekken gebleekt - net als bij witlof - en geblancheerd gegeten. Van artisjok worden de bloemknoppen gegeten. Het spreekt voor zich dat de plant telen als voedsel ten koste gaat van de sierwaarde.


Verzorging en teelt

Zowel kardoen als artisjok zijn meerjarig, maar wel vorstgevoelig. Beide zijn afkomstig uit het Middellands zeegebied, waar de winters een stuk milder verlopen. Om hier ’s winters te kunnen overleven, hebben ze absoluut goed doorlatende, luchtige, redelijk vruchtbare grond nodig.

Ze zijn slecht bestand tegen stagnerend vocht, met name in de winter. Beide hebben zich goed aangepast aan droogte, maar groeien weelderiger uit op een wat vochthoudende grondsoort (mits goed doorlatend). Aan de kust gaat het vaak wel goed, maar in het oosten des lands kunnen we de planten beter als eenjarigen beschouwen. De planten worden echter wel mooier als ze langere tijd vast kunnen staan.

Zaai de planten binnen voor (half maart) en plant de jonge planten pas na half mei buiten uit op een zonnige plek. De planten vormen penwortels en kunnen daarom slecht tegen verplaatsen.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 28 maart 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten