Distels

Stekelige schoonheden

DistelsShera van den Wittenboer

’Distel’ is een verzamelnaam voor verschillende plantensoorten uit verschillende plantgeslachten en soms zelfs uit verschillende plantenfamilies. Hoewel de distel niet altijd positieve associaties oproept en vooral bekend is als hardnekkig (akker)onkruid, zijn er ook heel veel distels die meer dan tuinwaardig zijn. Voor de siertuin komen onder andere de kruisdistel, vederdistel, zeedistel, kogeldistel en mariadistel in aanmerking. Ook kardoen en artisjok, die in de volksmond vaak distel worden genoemd, zijn indrukwekkende borderplanten.

Uiterlijk hebben al die distels wel wat met elkaar gemeen. Ze dragen bloemen op lange, vrij slanke stelen en als ze al niet stekelig aanvoelen, zien ze er in ieder geval wel stekelig uit. Stuk voor stuk zijn het bijzondere, architectonische planten. Eyecatchers van de eerste orde.Bakken in de zon

De meeste distels voor de siertuin zijn afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Ze verlangen een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Met uitzondering van de populaire, purperrode vederdistel: Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’, houden alle distels van een droge bodem.

Deze eigenschap is een uitkomst als de klimaatveranderingen zich doorzetten en wij voortaan met kurkdroge lentes te maken krijgen. Laat die droogte minnende distels maar bakken in de zon, daar worden ze alleen maar mooier van.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten