Echinacea purpurea - 2

musthaves met gebruiksaanwijzing


De kansen op succes vergroten

Echinacea is zo opvallend, dat we er graag wat extra moeite voor doen. Je vergroot de succesfactor als je:

  • Goed doorlatende, luchtige, niet te arme en humeuze grond hebt. Echinacea heeft een hekel aan natte voeten in de winter en vraagt dus goed doorlatende grond. Afhankelijk van de soort, staat de plant tegelijkertijd ’s zomers graag op een enigszins vochthoudende bodem. Dat lijkt een contradictie, goed doorlatend én vochthoudend, maar dat is het niet. Niet te arme zandgrond, leem of lichte klei zijn geschikt als basis. Verbeter je bodem met behulp van een flinke lading compost om zowel de doorlatendheid als de vochthoudendheid te verbeteren. Nog wat mest en kalk erdoor mengen maakt je planten nog gelukkiger.

  • Echinacea lekker de ruimte geeft. Houd buurplanten in toom en plant Echinacea in grote groepen van minimaal vijf planten bij elkaar. Zeker als het om een wat duurdere cultivar zijn, kunnen we nogal krenterig worden en er maar één kopen. Zonde van het geld, want dan raak je ze bijna zeker weer kwijt.

  • Het eerste jaar de knoppen verwijdert. Laat de planten het eerste jaar investeren in een sterke basis en liever niet in bloei. Koop een plant met zo min mogelijk bloemen. Eén bloem is prima, zodat je de kleur kunt beoordelen. Haal de overige knoppen weg.

  • De pollen regelmatig deelt. Echinacea presteert het best als je de pollen om de drie jaar opneemt, deelt en weer uitplant (nadat je weer een flinke lading compost door het plantgat hebt gemengd).

  • Af en toe wat kalk geeft. Vrijwel alle prairieplanten zijn kalkminnend.


Cultivars

Er zijn ontzettend veel variëteiten te koop en jaarlijks komen daar weer tientallen nieuwe kleuren en vormen bij. In bloei zijn het stuk voor stuk grote verleiders, maar voor toepassing in de border mogen we best wat selectiever zijn. Ze zijn namelijk lang niet allemaal even sterk. Sommige soorten kunnen zich uitstekend standhouden, andere soorten zie je na één of twee winters niet meer terug of kwakkelen constant.

Kies liever voor cultivars die al iets langer op de markt zijn. Deze hebben zich over het algemeen al wat langer kunnen bewijzen. Goede variëteiten zijn in ieder geval:

Roze Wit/groenig Geel Oranje/rood
Fatal Attraction
Kim’s Knee High
Magnus
Ruby Giant
Augustkönigin
The King
Rubinstern
White Swan
Green Envy
Jade
Sunrise
Harvest Moon
Mac ‘n Cheese
Sundown
Hot Summer

 


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten