Een vijver vol leven

recept voor een diervriendelijke vijver

VijverBarbara Rijpkema

Barbara Rijpkema is Milieuadviseur Groen bij de gemeente Utrecht. Ze studerde biologie en werkte voorheen onder meer bij de Vlinderstichting. Van haar hand verscheen bij KNNV Uitgeverij het boek Tuinieren voor (wilde) dieren. Een aanstekelijk tuinboek vol handige tips voor iedereen die graag wat meer dieren in de tuin zou willen verwelkomen. Hier alvast een voorproefje.

Water is een van de belangrijkste onderdelen in een diervriendelijke tuin, omdat er veel soorten op af komen. Amfibieën leven erin en planten zich voort, vogels nemen er een bad in, libellen jagen boven het water en zetten er eitjes in af en passerende zoogdieren drinken eruit.


Locatie
Een vijver in de schaduw trekt andere soorten aan dan een die in de zon ligt. Een halve dag in de zon levert voldoende warmte voor amfibieën. Kleine vijvers drogen gauw uit in de volle zon. Let op dat er niet te veel bladeren in kunnen vallen; recht onder een boom is geen geschikte plek.

Diepte
Een ondiepe vijver warmt snel op en trekt kikkers en kleine watersalamanders aan. Insecten leggen graag eitjes in het ondiepe water tussen de waterplanten. In een diepe vijver heb je kans op kikkers en soms zelfs kamsalamanders. Diepe vijvers vriezen ook niet helemaal dicht, zodat er onderin dieren kunnen overwinteren. Ideaal is een diepte van minimaal 80 tot 120 cm op het diepste punt.

Vijver - Illustratie door Wietse BakkerIllustratie: Wietse Bakker

Oevers
Een geleidelijk aflopende oever, het liefste op een zonnige plek, biedt ruimte voor planten om te groeien. Dieren kunnen makkelijk via een glooiende oever het water verlaten. Is hier geen ruimte voor, zorg dan voor andere uittreedmogelijkheden als stenen, een boomstronk of een kikkertrap.

Veiligheid
Heb je kleine kinderen? Dek de vijver dan af met gaas. Planten zullen hier tussendoor groeien en het helpt ook om het bladafval makkelijk op te ruimen.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 25 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten