Grondbeginselen - 3

ken de bodem van je tuin


Leem (of Loss)

Leemdeeltjes zijn groter dan klei, maar kleiner dan zand. Deze grondsoort heeft de goede eigenschappen van zowel zand als klei. Overtollig water kan vrij goed wegvloeien, terwijl de aarde toch niet snel uitdroogt. Deze grondsoort is redelijk licht te bewerken en over het algemeen erg humusrijk. Prima tuingrond dus. Helaas is de kans dat je op deze grond tuiniert niet zo groot, want het komt op veel minder plekken voor dan zand- of kleigrond. Met name in Zuid-Limburg kom je deze grondsoort veel tegen.

Verbeteren
Een jaarlijkse mulchlaag van organisch materiaal houdt leemgrond in goede conditie.

Planten die het goed doen
Talrijk, omdat vrijwel alle planten het wel goed doen op leemgrond. Het is de perfecte grondsoort voor bijvoorbeeld rozen.


Veen

Veen is gevormd uit plantenresten die half verteerd zijn. Het ontstaat onder invloed van regen- of grondwater en is daardoor van nature vrij nat. Veen werkt als een spons en houdt vocht vast. Sommige veensoorten zijn voedselrijk, andere voedselarm. Voor alle veengronden geldt dat ze nogal zuur zijn. Ook blijven veengronden door hun vochtvasthoudend vermogen vaak wat langer nat en koud, waardoor op deze grond planten een iets latere start maken in het voorjaar.

Verbeteren
Veengrond kan verbeterd worden door toevoeging van kalk en door het verbeteren van de afwatering.

Planten die het goed doen
Oa. rhododendron, kalmia en heide


De grond in je tuin

Als je niet precies weet welke grond je hebt, neem dan wat aarde in je hand en kneed erin. Lichte zandgrond zal niet aan elkaar kleven en meteen door je vingers glijden. Humusrijke zandgrond kleeft al iets meer aan elkaar en is donkerder van kleur. Leem of zavel valt in kleine kluiten uiteen en klei is wat vettig en kneedbaar tot een bal. Veengrond is - net als zandgrond - nauwelijks kneedbaar, maar eenvoudig te herkennen aan de donkere kleur en sponsachtige, verteerde plantenresten.

In principe valt op elke grondsoort met succes te tuinieren, zolang je de beplanting maar aanpast aan de eigenschappen van de grond. Arme, zandgrond kan een voordeel zijn als je een natuurlijke, soortenrijke beplanting zoals van een bloemenweide wilt. En natte bodems zijn bijvoorbeeld ideaal voor weelderige moerasplanten.


« vorige 1 - 2 - 3

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten