Heesters stekken - 3

planten vermeerderen - zomerstek



Nazorg

Controleer de stekken regelmatig en giet indien nodig. Als je merkt dat de stekken snel slap hangen terwijl je toch voldoende water geeft, knip dan (nog) een stukje van de bladeren af. Verwijder eventueel rottend stekmateriaal. Het duurt doorgaans 6-8 weken voordat de stekken geworteld zijn. Als de bladoksels of knoppen opzwellen is dat een goede indicatie dat de stekken wortels hebben gevormd. Verplant elke gewortelde stek in een eigen pot. Planten die goed winterhard zijn, kun je in het najaar uitplanten. Vorstgevoelige heesters houdt je tot het volgende voorjaar in kas of koude bak.

!NB Zomerstekken hebben met name aan het begin wat extra aandacht nodig. Zolang wortels nog niet gevormd zijn, zijn de stekken erg gevoelig voor uitdroging. Als je deze maand op vakantie gaat, stel het nemen van zomerstekken dan liever uit tot na je vakantie.


Houtige stekken nemen

Heesters die snel verhouten, zoals fuchsia’s, lavendel en rozemarijn, worden op vrijwel gelijke manier gestekt. Alleen snijd of knip je de stekken niet, maar trekt ze los van de moederplant. Hierbij komt een klein stukje van de bast mee. Dit stukje bast noemt men een ‘hieltje’. Met zo’n hieltje zal de stek eerder wortelen. Kies jonge, sterke scheuten uit om de kans op succes te vergroten.


Stekpoeder

Stekpoeder bevat een synthetisch hormoon dat lijkt op het natuurlijke groeihormoon auxine, een stof die door planten wordt aangemaakt om bladgroei en wortelvorming te stimuleren. Bladoksels of knoppen van een plant hebben van nature al een grote concentratie auxine. Het gebruik van stekpoeder is daardoor niet strikt noodzakelijk, maar het geeft wel een ‘boost’ en kan ervoor zorgen dat de eerste wortelvorming extra snel op gang komt. Stekpoeder bevat naast dit groeihormoon ook een schimmelbestrijdend middel om rotting tegen te gaan. Een prima basis dus, maar gebruik nooit teveel, want voor de aanleg van het echte wortelstelsel is een te grote concentratie van dit groeihormoon nadelig. Schudt het teveel aan poeder dan ook goed af.

Zorg ervoor dat het potje met stekpoeder geen bron wordt van ziekten. De kans bestaat dat ziekten via het stekpoeder van de ene plant op de andere worden overgedragen. Koop elk jaar nieuw stekpoeder of nog beter: strooi voor gebruik wat stekpoeder op een schoteltje en dip de stekken hierin. Doe overgebleven stekpoeder niet terug in het potje.


« vorige 1 - 2 - 3

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 25 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten