Kerstboom recyclen

4x een tweede leven voor je boom

Kerstboom recyclenShera van den Wittenboer

Het voelt altijd een beetje triest om de kerstboom na de feestdagen als oud vuil aan de straat te moeten zetten. Het is ook niet nodig om ‘m zomaar af te danken, want hij kan nog goed van pas komen. En daarmee bedoel ik niet dat je ‘m in je tuin plant voor hergebruik volgend jaar, want dat is meestal geen succes. Vier prima manieren om je kerstboom te recyclen.


1. Als plantenbeschermer

Ontdoe de boom van alle zijtakken en zet alleen de overgebleven staak aan de straat. Die zijtakken bewaart je om ontluikende kerstrozen, tere uitlopers of vorstgevoelige planten tijdens gure dagen te kunnen beschermen tegen vrieskou. De takken hebben een goede isolerende werking. Vergeet niet om het afdekmateriaal weer weg te halen als het niet meer vriest.


2. Als vogelhabitat

Zet de boom op een onopvallende plek achterin de tuin en behang ‘m met pinda’s en ander vogelvoer. De takken van de boom vormen een beschutte schuilplek voor vogels. De takken zullen langzaam vergaan, zodat je ze in de lente makkelijk kunt verkruimelen en als compost in je tuin kunt uitstrooien.


3. Als schuilplek voor vissen

Als je een vijver hebt, kun je wat takken op de bodem leggen als schuilplek voor de vissen. Het is dan wel erg belangrijk dat je boom geen chemische behandeling heeft gehad of bespoten is geweest met spuitsneeuw, glitterspray of andere decoratie die de vissen of het water kan schaden.


4. Als basis voor de composthoop

Leg op de bodem van een nieuwe composthoop een laag takken, waaronder ook enkele wintergroene dennen- of sparrentakken. Zo ontstaat een goede luchtcirculatie.


Zorg er altijd voor dat alle versiersels, haakjes en engelenhaar is verwijderd, voordat je je boom in eigen tuin kunt recyclen.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten