De schaar erin - 2

een zomerknipbeurt doet wonderenUitgebloeide bloemen verwijderen

Het is niet te doen om alle bloemen in de tuin weg te snoeien zodra ze uitgebloeid raken. Dit klusje moet dan ook zeker niet beschouwd worden als een noodzakelijke handeling, maar meer als iets dat mág. Het weghalen van uitgebloeide bloemen werkt namelijk nooit in je nadeel, behalve als het juist de na de bloei volgende zaadhoofden of bessen zijn die de grootste sierwaarde van de plant bepalen. In alle andere gevallen zal het verwijderen van de uitgebloeide bloemen resulteren in een langere doorbloei en sterkere planten.

Het principe hierachter is eenvoudig: de voortplanting is het belangrijkste (zo niet het enige) doel van de plant. De plant zal na de bloei dan ook alle beschikbare energie steken in de vorming van zaad. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen wordt de zaadvorming verhinderd. Hierop zal de plant reageren met de productie van nieuwe bloemknoppen.

Als je graag zaad wilt winnen van een bepaalde plant, is het uiteraard wel belangrijk tijdig in het seizoen te stoppen met het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, zodat er nog rijpe zaden tot ontwikkeling kunnen komen.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten