Koudekiemers zaaien

in het najaar al de grond in

KoudekiemersBeatrix van IJzendoorn

Het is weer tijd om koudekiemers te gaan zaaien. Je kunt met koudekiemers natuurlijk heel ingewikkeld gaan doen met potjes en bakjes in de groentela van je koelkast en zo, maar het kan ook veel gemakkelijker: door de zaden van de koudekiemers nu te zaaien, en dat gewoon buiten te doen. Zo houd je je groentela ook nog eens mooi vrij voor belangrijker zaken.


Wat zijn dat eigenlijk, koudekiemers?

Koudekiemers zijn zaden die heel snel in kiemrust gaan. Zijn ze dat eenmaal, dan wordt het een kunst om ze uit die kiemrust te halen. Hoe komen ze er weer uit? Gewoon door de kou van moeder natuur, minimaal een aantal nachten of dagen onder de 5°C. Liefst ook nog wat vorst erover heen. Wanneer de omstandigheden helemaal in evenwicht voor de zaden zijn, kiemen ze. Meestal is dat in het voorjaar, als de temperaturen weer omhoog gaan. Kijk maar naar de zaailingen onder de Helleborusplanten.

Wil je eerder resultaat, dan gebruik je de eeder genoemde koelkast. Zet de zaden, gezaaid en wel, minstens zes weken in een plastiek zakje in de groentela. Nou bewaar ik zelden groenten in mijn groentela, daar zitten meestal wat wijnflessen in. Ik vergeet de zaden dan. Gelukkig hebben de wijnflessen van tegenwoordig een kunststof kurk of schroefdop. Ik vergeet de wijn namelijk ook. Krijg je bezoek, heb je wel altijd iets koels onder de kurk.

Geen gedoe met de koelkast, ik zaai gewoon nu. Waarom zou je niet? De zaden van de Riddersporen vallen nu naast de plant daar liggen ze ook te wachten op het juiste moment. Waarom zou je het niet doen? Het scheelt je bovendien veel extra werk en je kunt tot laat in het jaar doorgaan. Kun je in het voorjaar meteen met de éénjarigen aan de slag, handig toch?


Hoe weet ik dat het koudekiemers zijn?

De bekendste koudekiemers komen uit de familie Ranunculaceae, waar heel veel plantensoorten onder vallen. Om een paar te noemen: Aconitum, Delphinium, Helleborus, Anemone, ga zo maar door.

Meer informatie zo gevonden op internet. De zaaitabellen van Tom Clothier op tomclothier.hort.net zijn een goede start.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten