Lathyrus zaaien

niets op tegen om dat nu al te doen

Lathyrus zaaienBeatrix van IJzendoorn

Ook al weer last van het tuinvirus? Mijn handen jeuken in ieder geval. De zaden van de diverse plantenclubs waar ik lid van ben moeten nog arriveren, maar ik heb mijn propagator’s maar alvast in orde gemaakt. De labels voor de geurende siererwten heb ik ook alvast geschreven en de oude labels van vorig jaar weer opgezocht. Een beetje hergebruik scheelt een hoop schrijfwerk en ik zaai toch steeds dezelfde soorten.

Normaliter zaai ik lathyrus al in de herfst en help de jonge planten door de winter in de koude bak. Het is een Engelse gewoonte die goed werkt. De zaden kiemen, ook in die tijd van het jaar, heel voorspoedig. Gek eigenlijk, omdat ze toch warmte, veel warmte, nodig hebben om goed te bloeien en te geuren. Het voordeel van in de herfst zaaien is dat je in het voorjaar al vrij compacte planten hebt.

Ik top ze steeds na het 2de echte bladpaar, net er boven. Waarom ik dit schrijf? Het schijnt niet voor iedereen even duidelijk te zijn. Boven het bladpaar is boven de twee oksels waar weer zijscheuten uit komen. Het eerste bladpaar telt niet, dat zijn de kiemblaadjes. Net boven het eerste bladpaar kan ook, maar ik ben door schade en schande wijs geworden en kies voor de zekerheid altijd voor het tweede. Gaat er iets mis, dan heb je altijd nog het onderliggende paar.

Omdat ik nu nog moet gaan zaaien, zullen mijn planten dit jaar niet zo stevig zijn. Dat geeft niet, soms kan het niet anders. De geur van de erwten is er echt niet minder om. De erwten koop ik deels in Engeland bij Unwins. In Nederland zijn ook voldoende soorten te koop, maar in Engeland is de keuze nog veel groter. De Sweet Peas zijn daar veel belangrijker dan hier. Ze houden zelfs lathryus-kweekwedstrijden. Op deze site staat precies hoe en wat te doen en laten. Volgens deze site geven tuiniers uit het noorden van Engeland zelfs de voorkeur aan lathyrus zaaien in de winter. Dus wat let je?!


Mijn favorieten

Pulsar Hero Charlies Angels
Champagne Bubbles Senator Lively Lassie
Queen Mother Lord Nelson Eclipse
Nimbus Daphne Ripple

Ook de oude soorten vind ik mooi. Die zijn hier tegenwoordig heel goed verkrijgbaar.


Over de auteur

Beatrix van IJzendoorn is het ’opperhoofd’ van de Walcherse Zaaiclub. Meer informatie over deze club - en over Bea - vind je op de website van Zaaiclub Walcheren. Op deze website vind je nog veel meer zaaitips en ook een uitgebreide zadenlijst.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten