Meerstammige bomen - 2

driedubbel zo mooi


Uitwaaierende vorm

Meerstammige bomen groeien uiteindelijk allemaal anders uit, waardoor geen enkel exemplaar hetzelfde is. Er kunnen - afhankelijk van de boomsoort - zo’n twee tot acht stammen ontstaan. Doordat de groei van zo’n boom verdeeld wordt over meerdere takken, zal de boom minder hoog worden. Wel zal hij relatief breed uitwaaieren en ook onderaan meer ruimte innemen. Je kunt zo’n meerstammige boom daarom ook niet aan de rand van een pad planten of in het midden van een klein gazon. In een flinke border of een beetje ruim gazon gaat weer wel. Daar komen ze prachtig tot hun recht. Door hun compactere vorm lenen meerstammigen zich ook om op een daktuin geplant te worden.



Benadruk de vorm

Plant je een exemplaar in de border, zorg er dan wel voor dat je relatief lage planten kiest als onderbegroeiing, want anders verstop je de fraai uitwaaierende takkenstructuur. Om het takkenstelsel nog mooier uit te laten komen, kun je enkele bladeren en smalle zijtakjes aan de onderkant van de takken wegsnoeien, zodat je er nog beter tussendoor kunt kijken.


Kopen of zelf kweken

Bij kwekers worden steeds meer meerstammige bomen aangeboden, maar ze zijn vaak wel iets duurder dan opgaande bomen. Dat komt omdat ze meer ruimte innemen, langer nodig hebben om een verkoopbaar formaat te krijgen en bewerkelijker zijn. Als je erover denkt er één aan te schaffen, doe dat dan bij voorkeur niet online, maar ga er ter plekke één uitzoeken, zodat je een vorm kunt kiezen die precies past bij jouw wensen, breed uitlopend of wat ranker, met twee, drie of meer stammen, met een laaghangende zijtak of precies die grillige vorm die je mooi vindt.

Zelf kweken kan natuurlijk ook. Bij een hoge heester die van nature meerstammig uitgroeit, zoals een toverhazelaar, Japanse esdoorn of krent, hoef je niet zoveel te doen. Je kunt wat lichte begeleidende snoei toepassen of een jonge uitloper net iets uitbuigen, maar houd ingrijpen verder beperkt. De natuurlijke vorm is vaak het mooist. Boomvormers zal je in een vroeg stadium moeten toppen, als de boom in rust is (’s winters). Deze bewerking moet je soms het jaar erop herhalen als je nog meer vertakkingen wilt. Het lukt niet altijd zoals je wilt en is best tricky, maar wel een bijzondere uitdaging.


Favoriete meerstammige bomen en heesters

Amelanchier lamarckii (heester)
Koelreuteria paniculata
Cornus kousa (heester)
Zelkova serrata
Hamamelis (heester)
Acer palmatum (heester)

Prunus-soorten
Betula-soorten
Aralia elata (heester)
Robinia pseudoacacia ‘Frisia’
Gleditsia triacanthos
Ailanthus altissima


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 25 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten