Omkader je uitzicht

vestig de aandacht op bijzondere plekken

KaderShera van den Wittenboer

Het omkaderen van zichtlijnen is een goede ontwerptruc om de aandacht te vestigen op mooie en bijzondere plekken in de tuin. Zo’n omlijsting markeert en benadrukt een zichtlijn, maakt ‘m zichtbaarder. Tegelijkertijd kan je er minder fraaie hoeken in je tuin mee afschermen. Je hebt de regie helemaal zelf in de hand.

Kies eerst welke plekken je wilt benadrukken. Wie het geluk heeft in het buitengebied te wonen, kan soms een zichtlijn kiezen die tot ver buiten de eigen tuin reikt en die het landschap eromheen erbij betrekt.

Woon je in de stad, dan zullen de zichtlijnen meestal volledig binnen je eigen tuin liggen, al kan je daar voor je uitzicht soms ook prima ‘leunen’ op een mooi gebouw of boom in de omgeving.


De juiste plek accentueren

Een geschikte plek (of uitzicht) om te accentueren heeft bij voorkeur al een zekere charme van zichzelf. Er staat bijvoorbeeld een mooie boom of heester, een mooi gebouw(tje), het is de plek waar de avondzon zo mooi schijnt of het is de entree naar een ander deel van de tuin of tuinkamer.

Heb je niet zo’n plek, dan kun je ‘m ook máken. Een prachtige urn op een sokkel, een bistrosetje of een grote kuip met eenjarigen doen wonderen.


Kies zorgvuldig

Een zichtlijn kan een (bestaand) pad volgen, maar dat hoeft niet. Het kan ook dwars over bloemenborders, over het gazon of een ander min of meer open gedeelte geleid worden.

Neem er de tijd voor om te beslissen wat de mooiste zichtassen zijn, want het vraagt meestal een vrij grote investering om de zichtas te accentueren. Het vergt niet alleen een goede planning, vaak een financiële investering (aanschaf plantmateriaal of bouwmateriaal), maar vooral veel geduld. Het kan echt wel een tijdje duren voordat de beplanting die voor de omlijsting moet gaan zorgen voldoende body heeft om echt effectief te zijn.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zaterdag 14 december 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten