Papavers in de border

voor beginners en gevorderden

Papaver rhoeasShera van den Wittenboer

Mijn liefde voor planten zaaien startte jaren geleden, net verhuisd en voor het eerst in het bezit van een lapje grond waar de zon wél bij kon. Eindelijk kon ik gaan werken aan een langgekoesterde wens. Ik wilde borders die eruit zouden zien als nonchalante boeketten: groots, uitbundig, weelderig en kleurrijk. Geld voor planten hadden we nauwelijks, maar met een beetje creativiteit pas je daar wel een mouw aan.

Op internet vond ik sites waarop mensen zaden te ruil of voor een klein bedrag te koop aanboden. Ik zocht makkelijk te zaaien eenjarigen uit, want ik had nog niet zoveel vertrouwen in mijn ‘groene vingers’. Bovendien wilde ik nog die zomer resultaat. Blind varend op de beschrijvingen op internet koos ik vooral voor heel veel papaver. Makkelijk te zaaien en succes verzekerd.

Het succes was inderdaad groot. Honderden gekleurde papavers bulkten uit de borders , nog mooier dan ik gehoopt had. Succesvol tuinieren voor beginners? Dat kun je in één zin vatten: Spit je perceeltje om, zaai er ter plekke wat snufjes papaverzaad et voilà, klus geklaard. Makkelijker kan het niet. En als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat mijn tuin daarna ook nooit meer zo mooi is geweest als toen, die eerste zomer... Dankzij die eenjarige papavers dus. Reden genoeg om eens een artikel te wijden aan papavers.


Papavers met tuinwaarde

Ons land kent een aantal inheemse papavers: Papaver rhoeas (het bekende, scharlakenrode klaproosje), Papaver dubium (de kleine of bleke papaver) en Papaver argemone (ruige klaproos). Papaver rhoeas heeft van deze drie soorten de mooiste ‘looks’ in huis en heeft daardoor ook de meeste tuinwaarde.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 21 november 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten