Slakken in je tuin - 3

en hoe je ze onder de duim houdt


Slakken bestrijden

Er zijn weinig onderwerpen waar zoveel over geschreven is als slakken bestrijden. De oplossingen variëren van beproefde middeltjes uit grootmoeders tijd tot nieuwe, chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Er zijn oplossingen voor de dierenvriend die de slak niet wil doden en er zijn heel sadistische methoden voor wie de wraak niet zoet genoeg kan zijn. Voor elk wat wils dus. Niet elke oplossing werkt in elke omstandigheid even goed, maar wie radeloos is, probeert ze gerust allemaal.

  • Barriere plaatsen: Het helpt om een barrière rondom gevoelige planten te leggen waar slakken niet graag overheen glijden. Dit kan op allerlei manieren. Zo houdt een rand van scherpe materialen als schelpengruis, hulstblaadjes, dennennaalden of gekraakte eierschalen slakken tegen. Zemelen, kalk en kattenbakvulling zijn ook geschikt, maar werken alleen bij droog weer. Een mulchlaag van cacaodoppen of koffieprut is eveneens effectief. Slakken zijn niet bestand tegen de cafeïne in deze materialen. Controleer de planten vóór het leggen van een barrière wel eerst op reeds aanwezige slakken, want anders heeft het weinig zin. Een barrière kan ook bestaan uit andere materialen. Plaats bijvoorbeeld koperen ringen of strips om je planten (geeft slakken een kleine schok). Deze ringen werken wel, maar zijn alleen niet goedkoop.
  • Afschrikkende planten: Sterk geurende planten als knoflook of tijm kunnen slakken op afstand houden. Een echt hongerige slak houd je er echter niet mee tegen.
  • Slakkenkorrels: Persoonlijk houd ik er niet van, maar als je ze gebruikt, kies dan biologische korrels op basis van ferri fosfaat (bijv. van Ecostyle). Deze zijn niet schadelijk voor egels of vogels die de slakken vervolgens weer opeten. Strooi de korrels niet op een hoopje, want dan werkt het niet. Een alternatief is het bestrijden met aaltjes (Nemaslug). Een biologische methode die vooral effectief is in geïsoleerde (stads)tuinen.
  • Potten op pootjes: Slakgevoelige planten in potten bescherm je door ze op pootjes te zetten en de rand van de potten in te smeren met vaseline of de buitenkant te bekleden met fijn kippengaas.
  • Op slakkenjacht: Slakken vangen kan met behulp van een slakkenval en bier of melk. Ook een uitgeholde meloen of grapefruit trekt slakken aan. Regelmatig controleren op slakken en ze vervolgens doden of wegbrengen naar een houtwal of bosje in de buurt.


Slakken voorkomen

Voorkomen is beter dan bestrijden. Met de volgende tips kun je ervoor zorgen dat slakken niet zo snel een plaag vormen.

  • Zorg voor een opgeruimde tuin: Slakken leggen vooral in het voorjaar eitjes. Zorg ervoor dat je tuin dan goed opgeruimd is. Knip grasranden keurig bij en verwijder dood plantmateriaal om ervoor te zorgen dat de grond niet te lang vochtig blijft en slakken geen schuilplekken hebben. Verwijder eitjes (glazig witte bolletjes) als je ze ziet. Houdt vooral zaaibedden en jonge planten in de gaten. Jong, zacht blad is favoriet.
  • Introduceer natuurlijke vijanden: Zorg voor een natuurlijke balans tussen slakken en slakkeneters. Probeer het natuurlijke vijanden als egels, vogels en kikkers naar hun zin te maken in de tuin. Houd poezen uit de buurt en leg een platte steen neer waar lijsters slakkenhuisjes op kapot kunnen slaan. Laat een stapel hout liggen (voor egels) en leg een vijver aan (voor kikkers en padden). Een vijver zorgt ook voor de ideale, vochtige omstandigheden waar slakken goed in gedijen, maar dat effect is verwaarloosbaar door het aantal slakkeneters dat een vijver zal aantrekken. Ook kippen en eenden zijn gek op slakken.
  • Kies je planten: Plant zo min mogelijk planten waar slakken gek op zijn.

« vorige 1 - 2 - 3

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zaterdag 14 december 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten