Tuinieren voor wilde dieren

een korte boekbespreking

Vlinder - DagpauwoogShera van den Wittenboer

Je tuin als rustplaats, tussenstop of broedplek voor wilde dieren? Zo ingewikkeld is dat niet. Je hoeft er echt geen reservaat voor aan te leggen á la de Veluwe in het klein. Een balkon of tuin van een paar vierkante meter is al voldoende om veel wilde dieren te verwelkomen.

Het boekje ‘Tuinieren voor (wilde) dieren’, geschreven door Barbara Rijpkema, laat op een heel toegankelijke manier zien hoe je je tuin wat diervriendelijker kunt maken. Het 128 pagina’s tellende boekwerkje is rijk geïllustreerd en heeft een heldere, praktische opzet. Wat ik erg handig vind, is de indeling in seizoenen en maanden. Voor elke maand kun je teruglezen welke dieren actief zijn en welke planten bloeien. Ook vind je bij elke maand een to do list (en wat je vooral moet laten) om je tuin diervriendelijker te maken. Helemaal leuk zijn de miniprojectjes, zoals een composthoop maken, een takkenril aanleggen, een minivijver creëren of een paddenhuis maken.

Het laatste deel van het boek bevat een vrij compleet overzicht van de meest voorkomende dieren in de tuin. Sommige daarvan zal je niet aantreffen in een echte stadstuin, zoals een vos of ree, maar wel aan de rand van de stad. Andere soorten komen echt in elke tuin voor, zoals de koolmees en de oorwurm. Bij soorten waar we niet direct liefkozende gedachten bij hebben, zoals schuimbeestjes en sprinkhanen, wordt vermeld waarom ze toch belangrijk zijn. Van soorten die we graag zien in de tuin, zoals vlinders en vogels, kun je lezen wat ze graag eten, zodat je ze naar je tuin kunt lokken.


Voorproefje

Als voorproefje kun je op Wroeten alvast het hoofdstuk ’Een vijver vol leven’ lezen. Op de website van Uitgeverij KNNV vind je een inkijkexemplaar. Het boekje kost 14,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel of - lekker makkelijk - via Bol:


Tuinieren voor (wilde) dieren

Tuinieren voor (wilde) dieren

Barbara Rijpkema

Het boekje ’Tuinieren voor (wilde) dieren - Maak van je tuin een beestenboel’ van Barbara Rijpkema wordt uitgegeven door KNNV Uitgeverij.

Te bestellen bij bol voor € 14,95


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zaterdag 18 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten