Tulpen voor verwildering - 2

over wijkers en blijvers


Tulpen die blijven

Meerjarige tulpen zijn doorgaans soorten die hun groeikracht in één nieuwe bol stoppen en niet verdelen over meerdere kleintjes. Over het algemeen zijn de botanische soorten zeer geschikt voor meerjarenbloei, maar die blijven alle klein en zijn daardoor weer lastiger te combineren met andere planten. Gelukkig zijn er ook een flink aantal hogere tulpen die het wat langer volhouden.

Lage tulpen Hoge tulpen
bakeri ’Lilac Wonder’ ‘Ad Rem’ ‘Orange Bouquet’
batalinii ‘Ballade’ ‘Orange Emperor’
clusiana ‘Candela’ ‘Oriental Beauty’
humilis ‘Cape Cod’ ‘Purissima’
linifolia ‘Don Quichotte’ ‘Spring Green’
schrenkii ‘Maureen’ ‘Toronto’
tarda ‘Mount Tacoma’ ‘West Point’
turkestanica ‘Negrita’ ‘White Triumphator’

Verzorging

Een belangrijke voorwaarde om volgend jaar weer te kunnen bloeien is dat de bollen na de bloei nog tenminste vier à zes weken voldoende licht, water en voeding krijgen om energie te verzamelen voor het jaar erop. Laat het blad dus zitten tot het is verdroogd, maar verwijder wel de uitgebloeide bloemknop, om te voorkomen dat energie gestoken wordt in zaadproductie.

Tulpen houden van kalk. Meng daarom al bij het planten wat extra kalk door de aarde, vooral als je op zure grond tuiniert. Tot slot is bemesting van belang voor de meerjarenbloei van voorjaarsbloeiende bolgewassen. Geef een organische (langzaam vrijkomende) meststof op het moment dat de bollen met hun neuzen boven de grond komen. Dit zorgt voor een voorraad extra voeding voor de periode na de bloei.


Standplaats

Te diep geplante bollen zullen het ’s zomers te koud hebben, maar plant ook weer niet te ondiep, want dan drogen ze gemakkelijk uit. De stelregel is dat je de bollen ongeveer 2x zo diep plant als de bol hoog is, met een minimum van 5cm. Kies een plek uit die ’s zomers extra warm wordt om het klimaat van de steppes zoveel mogelijk te benaderen, bijvoorbeeld vlakbij een zuidmuur. Combineer ze daarbij met andere, meerjarige/vaste planten. Het blad van andere soorten zorgt voor wat extra bescherming tegen uitdroging. Een noot: Op (niet te zure) zandgronden is de kans op een succesvolle meerjarenbloei veel groter dan op natte klei op veen. Hoe meer de groeicondities lijken op die van de steppe, hoe beter.


Meer inspiratie

Een bezoek aan de Keukenhof is een aanrader. Sinds er diverse beplantingsontwerpen van Jacqueline van der Kloet zijn aangelegd met combinaties van bollen met vaste planten heeft dit bloembollenpark het Disneygehalte echt van zich afgeschud. De weelderige combinaties zijn prachtig om te zien.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten