Verse zaden oogsten - 2

over zaden en broedbolletjes


Moeilijke zaden kiemen soms vanzelf

Uit frustratie gooide ik een hoop engelwortel-zaden (Angelica ursina) in een border. Die was ik vergeten te zaaien. Het was vrij oud zaad en zou waarschijnlijk niet meer uit de kiemrust willen komen. Maar wat schetst mijn verbazing na een strenge winter? Flink grote Angelica ursina’s in de tuin! Heb er één laten staan, voor de zaden, want ze is echt een beer van een plant en helemaal niet engelachtig.



Broedbolletjes

En wat te denken van de vaste Begonia grandis? Die maakt okselbolletjes, heb je er één staan in de tuin, laat de bolletjes gewoon liggen. Ook na een strenge winter kiemen ze, dat weet ik nu. Ik heb een deel laten liggen, een deel geoogst.

De geoogste okselbolletjes zijn moeilijk aan de praat te krijgen. Zelf week ik ze een poos in handwarm water, dat werkt wel. Maar de bolletjes die zijn blijven liggen kiemen al. Niks geen gefrummel in potjes, gewoon op de kale aarde.

Zo ook Dicentra cucullaria (’Volendammer broekjes’). Die maakt broedbolletjes aan zijn voeten. Ze gaat in zomerrust en verdwijnt dan bovengronds. De meesten vinden het een moeilijke plant. Ja, nogal wiedes als er steeds in je voeten gekrauwd wordt als men ’s zomers weer vergeten was dat er op die kale plek een plant stond.

Zet er een plant bovenop die laat uitloopt. Pulk wat voetbolletjes weg en stop ze onder een laatbloeier, zoals die vrij nieuwe Rabdosia longituba, die pas in oktober bloeit. In het voorjaar ben je je actie straal vergeten en ineens... dat mooie blad, wat is dat ook alweer?


Over de auteur

Beatrix van IJzendoorn is het ’opperhoofd’ van de Walcherse Zaaiclub. Meer informatie over deze club - en over Bea - vind je op de website van Zaaiclub Walcheren. Op deze website vind je nog veel meer zaaitips en ook een uitgebreide zadenlijst.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 3 november 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten