Vogels voeren

tips voor als het echt koud wordt

(c) iStockPhotoShera van den Wittenboer

Het voeren van vogels mag in principe het hele jaar door. Het is niet elk seizoen even hard nodig, maar schadelijk is het ook niet. Vogels zullen zich namelijk nooit overeten of het zelf naar voedsel op zoek gaan verleren.

Tijdens de wintermaanden hebben de vogels ons echter wel extra hard nodig. Insecten verschuilen zich, bessen worden schaars en als het vriest is er bijna niets te eten te vinden. En dat terwijl de vogels juist tijdens gure dagen wat extra energie kunnen gebruiken. Tijdens een koude nacht verliezen de kleinere vogels soms wel 10% van hun lichaamsgewicht. Wat extra hulp van ons is dan zeker geen overbodige luxe.

Strooi liefst tweemaal per dag wat vogelvoer, ’s ochtends en ’s avonds. Als je het niet eerlijk vindt dat de grotere vogels als eksters en duiven er steeds met al het voer vandoor gaan, zorg dan voor een speciale voedersilo voor de kleine vogels waar de grote vogels het voer niet uit kunnen halen. Vergeet de grote vogels echter niet en strooi ook wat voer op de grond. Hang ’s winters vetbollen en pindaslierten op voor wat extra energie.

Vers water is misschien nog wel belangrijker dan voedsel. Als er sneeuw ligt, halen vogels hun water hier uit, maar tijdens vorst is er niets voorhanden. Vermaal of schaaf wat ijs tot ‘hapklare’ brokken zodat vogels ze op kunnen eten om zo toch vocht binnen te krijgen.


Do’s en dont’s

  • Maak vogelvoederplaatsen regelmatig schoon met heet water en een borstel om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden via uitwerpselen.

  • Dek vogelbadjes ‘s winters af met gaas. Zo kunnen ze er wel uit drinken, maar niet in badderen waarmee je voorkomt dat ze vast kunnen vriezen.

  • Geef geen margarine of olie, want dat werkt laxerend. Melk kunnen vogels niet verteren en zout mogen ze ook niet hebben.

  • Pas op met kleine stukjes fruit. Geef liever een halve appel waarvan de vogels zelf kunnen pikken. Hiermee voorkom je dat ze zich verslikken in te grote stukken.

  • Controleer voedsel regelmatig of het niet bedorven is. Vetbollen bederven sneller als de temperatuur omhoog gaat.

  • Stop in het voorjaar met het voeren van pinda’s omdat jonge vogels deze nog niet goed kunnen verteren.


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten