Tuin winterklaar maken - 2

Zin of onzin?Blad: wegharken of laten liggen?

In principe hoeft je alleen van het gazon het blad weg te harken. In de borders mag je het gewoon laten liggen, mits de laag niet dikker is dan pak ‘m beet 10cm. Het blad zorgt voor een prettig, warm winterdek en een voedzame, onkruidwerende mulchlaag voor je planten.

Er wordt wel gezegd dat zo’n laag verterend blad ziektes en de komst van schadelijk ongedierte in de hand werkt. Daar zit een kern van waarheid in. Schimmelziektes in blad kunnen andere planten besmetten. Schimmelsporen zitten echter ook gewoon in de lucht, dus echt voorkomen kun je het toch niet.

Dan blijft over het argument dat schadelijk ongedierte (zoals naaktslakken) in de laag overwinteren. Dat klopt ook, maar naast slakken zullen ook allerlei nuttige dieren beter gedijen (bv. regenwormen). En vogels vinden op hun beurt die regenwormen en insecten weer heel prettig. Liever een beetje teveel leven dan helemaal niets.

Vind je al dat blad in de borders toch rommelig, gooi het dan niet zomaar weg, want je kunt er nog allerlei nuttige dingen mee doen. Prima bladcompost mee maken bijvoorbeeld! Hoe je dat doet, lees je hier...


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten