Wintersilhouetten

De schoonheid van verval

WintersilhouettenShera van den Wittenboer

Vaste planten bloeien misschien niet jaarrond, maar sommige kunnen er wel (bijna) jaarrond goed uitzien. Ook in de winter, in afgestorven toestand, kunnen plantensilhouetten en zaadschermen zorgen voor een boeiend winterbeeld.

Na de eerste echte nachtvorst is meteen duidelijk van welke planten we de rest van het jaar afscheid moeten nemen en welke nog wel even meegaan. De ene plant stort na de eerste vorst volledig in, terwijl de andere plant - ook in afgestorven toestand - standvastig weer en wind blijft trotseren.

Zo bloeit de betrouwbare Persicaria amplexicaule ‘s zomers maandenlang, maar laat je, meteen na de eerste nachtvorst, al volledig in de steek. Een hoopje zwarte drab met wat geknakte stengels is het enige dat ‘ie achterlaat. Hosta’s kiezen een middenweg. Het blad zakt in tot een vreemde, platte pannenkoek, maar de uitgebloeide stengels blijven wel stevig staan.

Gelukkig zijn er ook planten die je op geen enkel terrein teleurstellen en óók ’s winters fier overeind blijven.


Winterse kwaliteiten

Voor een fraai wintersilhouet is het belangrijk dat de afgestorven, ingedroogde stengels zo sterk zijn dat ze winterse buien kunnen trotseren en in weer of wind overeind blijven staan, of juist zo veerkrachtig zijn dat ze - na het smelten van de sneeuw - weer keurig in model terugveren.

Een mooi, stevig takkenstelsel is één kwaliteit, mooie zaaddozen of -schermen geven het winterbeeld nog meer allure. Grassen zijn een regelrechte must als het om fraai wintersilhouetten gaat. Ze houden het over het algemeen uitzonderlijk lang vol en zien er met hun verdroogde bloeipluimen in de lage winterzon schitterend uit.


Contrastrijke combinaties

In de winter is het beeld heel anders dan in de zomer. Het kleurenpalet is gebaseerd op aardetinten in plaats van romantische, zomerse pastels of felle kleuren. Ook bekijk je de tuin vaker op afstand, gewoon van achter je woonkamerraam. Contrast wordt dan veel belangrijker dan in de zomer, zowel wat kleurgradaties betreft (donker-licht) als vormcontrasten (spits-plat of scherp-rond).


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten