Zelf asperges telen

een goede investering in je moestuin

AspergesVera Greutink

Asperges zaaien is misschien wel de beste investering die je in een moestuin kunt doen: voor de prijs van een zakje zaad kun je tot wel twintig jaar asperges oogsten. Asperges mogen een exclusieve groente zijn, maar in de tuin zijn ze eigenlijk makkelijk. Je hebt in het begin wat geduld nodig, maar vanaf het vierde jaar is het oogsten, oogsten, oogsten - zonder opnieuw te hoeven zaaien!

Je kunt beginnen met plantgoed en dan gaat het wat sneller, maar een goedkopere manier is te beginnen met een zakje zaad. Bovendien kun je dan ook bijzondere soorten telen, zoals de paarse of tweekleurige asperges.


Asperges telen

1e jaar
In april of mei zaai je op een zaaibed in rijen ongeveer 10 cm uit elkaar. Na het opkomen kun je uitdunnen tot op ca 5 cm;


2e jaar
In februari of maart worden de planten in hun definitieve bed geplant. Het is belangrijk dat de grond waar ze komen vrij is van wortelonkruid, dus 1 jaar van tevoren afdekken met karton is een goed idee. Asperges verkiezen een lichte, niet al te zure grond en hebben behoefte aan een goede drainage.

Gezien het feit dat ze een jaar of twintig op dezelfde plek kunnen blijven, loont het om de grond grondig voor te bereiden. Ik tuinier op natte zandgrond dus heb ik een verhoogd bed gemaakt (hoger nog dan de andere verhoogde bedden) en de grond met veel compost en wat kalk verrijkt. Op kleigrond is het een goed idee zand toe te voegen om de drainage te verbeteren.

De planten komen 40 cm uit elkaar en worden vrij diep geplant, met de octopusachtige wortels goed uitgespreid. Ons bed is aan de rand van de moestuin, zodat de hoge planten in de zomer niet te veel schaduw werpen op andere planten.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten