Zelf asperges telen - 2

een goede investering in je moestuin


3e jaar
Als de planten goed groeien kun je voorzichtig beginnen met oogsten, maar pluk niet langer dan een paar weken. Mulch het bed in het najaar met goed verteerde compost of stalmest.


4e tot ±20e jaar
De oogst begint meestal rond eind april en loopt tot Sint Jan – 24 juni, daarna moeten de planten met rust gelaten worden om genoeg energie op te bouwen voor het volgende jaar. Wij eten liever groene asperges, maar mocht je ook een paar gebleekte willen, zet er als ze net beginnen te groeien een zwarte emmer op. Dat is makkelijker dan aanaarden.


Asperges bereiden

Dagverse asperges zijn een delicatesse en je moet er eigenlijk ook zo min mogelijk mee doen. Ze hoeven meestal niet langer dan een minuut of vijf gekookt te worden en onze kinderen eten ze zelfs het liefst rauw, meteen na het plukken. Gesmolten boter, een eitje en nieuwe aardappels (als die er al zijn) vormen een goed gezelschap.

Je kunt asperges ook roosteren: even wentelen in olijfolie en dan op een bakplaat in een hete oven (gas 8, 220 graden), ca 15-20 minuten. Een beetje zeezout erop, of je kunt er wat kaas op laten smelten.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten