Combinatieteelt

goede buren in de moestuin

CombinatieteeltShera van den Wittenboer

Iedereen kent het wel, al is het van tv: buren die je het leven zo zuur maken dat je d’r bijna een hartkwaal aan over houdt. Het omgekeerde komt ook voor: buren die non-stop voor je klaar staan, vooral als je het even moeilijk hebt.

In de moestuin is dat niet anders, je hebt goede buurplanten en slechte. En omdat alle planten verschillende eisen en wensen hebben, kan dat wat voor de ene plant niet zo’n denderende buur is, voor de andere plant een lot uit de loterij zijn. Net als bij ons dus eigenlijk.

Combinatieteelt, een natuurvriendelijke, biologische teeltmethode die al eeuwenlang wordt toegepast in de moestuin, maakt handig gebruik van de verschillende eigenschappen van gewassen om combinaties te kunnen maken die elkaar aanvullen en versterken. Die samenwerking kan op verschillende manieren:


Het gewas en de prooi

Zet een nog smakelijkere plant in de buurt van je gewas om als prooi te dienen voor schadelijke insecten. Zo is Oost-Indische kers een prima bladluis-, wortelvlieg- en witte vliegvanger rond gewassen die gevoelig zijn voor deze insecten. Ook de rupsen van het koolwitje worden aangetrokken door Oost-Indische kers. De werking van bladkool rond witte kool is gebaseerd op hetzelfde principe. De koolmot wordt aangetrokken door de bladkool en zal de witte kool met rust laten.


Biologische plaagbestrijding

Sommige planten zijn in staat om giffen of geuren af te scheiden die plagen op afstand kunnen houden. Een bekend voorbeeld is het afrikaantje, dat gifstoffen produceert waar het bodemaaltje niet tegen kan. Plant ze in combinatie met aaltjes-gevoelige planten als tomaat, aardappel en aubergine. De leden van de alliumfamilie, zoals ui, knoflook en prei, verspreiden een geur die wortelvliegen op een afstand houdt. Dit zijn dan ook perfecte buren voor bijvoorbeeld wortel. Ook veel kruiden, zoals rozemarijn, borage en dille, houden plaagdieren uit de buurt.


Aantrekkelijk voor nuttige insecten

Ook het hebben van een aantrekkende werking op nuttige insecten kan een plant tot een perfecte buur maken. Zo is dille een bijzonder gulle nectarplant, evenals wilde peen, salie, hysop, borage en duizendblad.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 21 november 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten