Groenten in de hoofdrol

een boekbespreking

Groenten in de hoofdrolVera Greutink

Vele jaren geleden heeft het eerste boek van Peter Bauwens, “Een tuin om van te smullen”, de deur voor mij geopend naar de prachtige wereld van zeekool, pitloze druiven en muscaataardbeien. Inmiddels staan al deze planten in mijn achtertuin en bestel ik elk jaar groentezaden bij zijn kwekerij, De Nieuwe Tuin. Ik ben er dan ook heel trots op dat mijn tuin genoemd wordt als voorbeeld van permacultuur in zijn nieuwe boek “Groenten in de hoofdrol”.

Het inmiddels 33ste boek van Peter Bauwens richt zich op de toekomst van de moestuin. Het vertelt over innoverende benaderingen en gewassen die de grootste kans hebben om ons in de toekomst te voeden. Gewassen die makkelijk te telen zijn en makkelijk te bereiden, voedzaam en ook nog eens mooi.

Ook al steekt Peter zijn kritische mening over de voedselindustrie niet onder stoelen of banken, toch ligt de nadruk in dit boek niet op de negatieve gevolgen van grootschalige landbouw, maar op het plezier en voldoening die het zelf kweken en met de seizoen mee eten met zich meebrengt.


Inspirerende portretten

In het deel “Het nieuwe kweken” staan 10 inspirerende portretten van mensen die op een vernieuwende manier bezig zijn met groenten kweken, waaronder een gemeenschappelijke stadsmoestuin in Antwerpen, de moestuin van restaurant De Kas in Amsterdam, een consumptieve kwekerij die levert aan topkoks en een permacultuur moestuin (ikke!).

Heel boeiend vond ik het verhaal over wetenschapper Arjen de Vos, die op Texel experimenteert met de zouttolerantie van verschillende groentes - een onderzoek dat een grote maatschappelijke relevantie heeft, aangezien verzilting van de bodem een probleem is op wereldschaal.


Het nieuwe eten

In “Het nieuwe eten” worden 14 verschillende groentesoorten of gewassengroepen uitgelicht die Peter een grote toekomst toedicht. Sommige daarvan (zoals de supervoedzame edamame soya of quinoa) ken je misschien uit de natuurvoedingswinkel, maar waarschijnlijk heb je niet gedacht dat je die in je eigen moestuin kon telen. Andere lijken oude bekenden te zijn (zoals radijsjes en kolen), maar blijken een ongekende diversiteit te bieden. Ook de trendy minigroenten worden besproken, alsmede eetbare bloemen en de meest bruikbare onkruidsoorten.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten