Groentezaden bewaren
hoe lang zijn zaden houdbaar?
Wie een groentetuin heeft, houdt aan het eind van elk seizoen meestal tal van zakjes met groentezaad over. Over het algemeen bevatten de zakjes meer zaad dan wat we in een jaar nodig hebben. Maar hoe lang heeft het zin om zaden te bewaren? En bij welke groentesoorten is het beter om elk jaar vers zaad aan te schaffen?
De meeste groentezaden zijn meerdere jaren houdbaar, maar hoe lang precies, is vooral afhankelijk van de omstandigheden waaronder ze bewaard worden en van de groentesoort. De ideale omstandigheden om zaden te bewaren zijn koel, droog en donker. Het bewaren in een luchtdicht afgesloten container in de diepvries betekent dat de zaden heel lang hun kiemkracht kunnen bewaren.
Ik bewaar mijn zaden in de originele (meestal papieren) zakjes, in een onverwarmde slaapkamer op een plek buiten direct zonlicht – niet ideaal, maar voldoende om de meeste zaden meerdere jaren te kunnen gebruiken.
Mijn ervaring is, dat de groentes die tot de familie van schermbloemigen behoren (wortels, peterselie, pastinaak) het kortst houdbaar zijn en het zich loont om regelmatig vers zaad aan te schaffen.
Aan de andere kant van het spectrum van houdbaarheid zijn de zaden van komkommer en meloen, waarvan soms wordt beweerd dat ze met de tijd zelfs beter worden!
Houdbaarheid van groentezaden
Een globale indicatie van de houdbaarheid van groentezaden:
Tot 3 jaar
Pastinaak, wortels, peterselie, bieten, snijbiet, uien, prei, spinazie, maïs
3 tot 5 jaar
Bonen, courgette, pompoen, sla, erwten, pepers, aubergine, boerenkool, radijs, broccoli
Meer dan 5 jaar
Tomaat, meloen, komkommer, kool