Kiemgroenten

heerlijk en ook nog eens boordevol vitaminen

KiemgroentenShera van den Wittenboer

Kiemgroenten zitten boordevol vitaminen, zijn erg smaakvol en bovendien al na een paar dagen na het zaaien te oogsten. En wat helemaal een pré is: ze zijn ook in de winter te telen, doodgewoon op de vensterbank.

Kiemgroenten, ook wel micro-, kers- of spruitgroenten genoemd, is een verzamelnaam voor groentesoorten die we als jong kiemplantje kunnen eten. Tuinkers is de bekendste, maar het sortiment kiemgroenten wordt steeds groter. Denk aan alfalfa, broccolikers, rode koolkers, rode amarantkers of fenegriekkers. Zelfs de kiemen van sommige bloemen zoals van de zonnebloem kun je eten. Ze smaken een beetje nootachtig.

De smaak van veel kiemgroenten is vergelijkbaar met de smaak van de volwassen groenten, maar dan vaak wat geconcentreerder of juist milder. Broccolikers smaakt dus een beetje naar broccoli, maar dan wat milder. Rode koolkers heeft een krachtige koolsmaak en rode bietjeskers heeft een frisse bietjessmaak.


Kiemen en spruiten

Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten. Het verschil zit in de teeltwijze. Kiemgroenten worden in het licht geteeld, spruitgroenten worden (voornamelijk) in het donker geteeld en krijgen slechts 4 uur licht per dag. Spruitgroenten zijn daardoor een beetje bleek van kleur. Denk bijvoorbeeld aan taugé en alfalfa.


Vitaminen en smaak

Kiemgroenten vormen een bron van vitaminen en mineralen. De voedingswaarde is verschillend per soort. Kiemplantjes bevatten doorgaans meer vitaminen en mineralen (per gram) dan volwassen planten. Doordat de smaak over het algemeen vrij intens kan zijn, worden kiemgroenten echter meestal niet gegeten als hoofdgroente, maar als garnering of ingrediënt. Het zijn echte smaakmakers in salades, op broodbeleg of amuses en hapjes. Ze zijn daarbij niet alleen heel lekker, maar ook vaak erg mooi, zoals de rozerode bietenspruiten of rode amarantkers. Deze kunnen een gerecht er prachtig uit laten zien. Die eigenschap mag je best uitbuiten. Ik kwam de website www.kiemgroenten.nl tegen waar je erg veel lekkere recepten kunt vinden.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten