Meerjarige kolen

vaste groenten - deel 3

ZeekoolVera Greutink

Kolen zijn prima geschikt voor de teelt in ons koele klimaat en hebben een uitstekende voedingwaarde. Voor het gemak kunt u kiezen voor de meerjarige brassica soorten. Zeekool levert vroeg in het jaar knapperige gebleekte scheuten, van eeuwig moeskool kunt u meerdere jaren het blad plukken en meerjarige broccoli geeft een lange oogst van kleine broccoliroosjes.


Zeekool

Al in het stenen tijdperk werd zeekool (Crambe maritima), van oorsprong een kustplant, door onze voorouders gegeten. Later stond deze sierlijke plant met blauwgroen blad in vele kasteeltuinen, om in het voorjaar gebleekt te worden onder speciale bleekpotten voor een exclusieve vroege oogst.

Het gebleekte blad is zo knapperig en bijzonder van smaak dat het het beste rauw gegeten kan worden, of hooguit licht gestoomd. De bloemknoppen kunnen later als een soort broccoli gebruikt worden.

De wortel kan eveneens gegeten worden (hij bevat zelfs meer zetmeel dan aardappelen), maar als je er meerdere jaren van wilt genieten, moet je hem met rust laten.

Zeekool kan uit (vers) zaad geteeld worden of vermeerderd worden door wortelstek. De mooie bloeischermen zijn zeer geliefd bij bijen.1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten