Meerjarige kolen - 2

vaste groenten - deel 3Eeuwige moeskool

Eeuwig moeskool (Brassica oleracea acephala) is een soort vaste bladkool die niet bloeit en geen zaad vormt en daarom enkel door stekken vermeerderd kan worden. Het stekken gaat echter heel makkelijk: gewoon een van de zijscheuten afknippen en in de grond stoppen.

Eeuwig moes is wintergroen (’s winters met een paars tintje langs de randen) en kan bijna het hele jaar geoogst worden. De kleine blaadjes voegen we toe aan een gemengde salade en de grotere bladeren kunnen worden gestoofd of in een stampot verwerkt, net als boerenkool. De smaak van eeuwig moeskool is echter fijner, haast nootachtig.

Eeuwig moeskool wordt ook wel de buxus van de moestuin genoemd, omdat het zich enigszins in vorm laat snoeien (niet in de vorm van een pauw, maar wel in een bolvorm) en als een accentplant toegepast kan worden.

Het is een forse plant, die bijna 1 meter hoog en breed kan worden, dus gun hem genoeg ruimte. Het loont ook om elk jaar te stekken en de stekjes in een (koude) kas te bewaren, voor het geval dat de winter te streng wordt en de moederplant het niet overleeft.


Broccoli

Ook broccoli kent een meerjarige vorm: de Nine Star Perennial broccoli. Deze kan gemakkelijk uit zaad worden geteeld en in april/mei gezaaid vormt het het volgende jaar eerst een centrale broccoliknop en later volop kleinere broccoliroosjes. Het is belangrijk om alle roosjes te oogsten, anders vormt de plant zaad en sterft af!

De planten groeien breed uit, dus een afstand van 80 tot 100 cm (afhankelijk van de grondsoort) is niet overdreven. Deze broccoli leeft niet eeuwig, maar meestal kan toch ongeveer drie tot vijf jaar worden geoogst.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten