Mini-groenten

een voorproefje

Mini-groentenPeter Bauwens

Van kweker en auteur Peter Bauwens (De Nieuwe Tuin) verscheen onlangs zijn 33e boek, ditmaal met Groenten in de hoofdrol. Onderstaand artikel is afkomstig uit dit boek en wordt met toestemming van de auteur op onze website gepubliceerd. Dit artikel gaat over mini-groenten. De afbeeldingen op de volgende pagina komen ook uit het boek.

Het begrip mini-groenten is erg breed en duidt niet op een bepaald type of groep van groenten. Elke groente heeft wel een miniatuur vorm. Dat komt juist door de diversiteit van groenten en de verscheidenheid in teelt die je kunt toepassen.


Groep 1: Echte mini-groenten

De ‘echte’ mini-groenten zijn die groenten die een variëteit ontwikkeld hebben waarvan de vruchten of bladeren niet groter kunnen worden. Kerstomaten, mini paprika, mini aubergines, mini komkommers kun je aan de plant laten zitten zolang je wenst, maar ze zullen niet groter uitgroeien.

Deze groep kun je dan nog een keer indelen in twee sub-groepen. Een eerste groep waarbij de planten uitgroeien tot een volledige, volwaardige omvang en een groep waarbij niet alleen de vruchten maar ook de planten klein en gedrongen blijven.

Je kunt dus kerstomaatjes telen aan tomaten planten die tot twee meter hoog groeien en er zijn selecties waarbij de kleine vruchten aan planten groeien die amper dertig, twintig of zelfs nauwelijks tien centimeter hoog worden.


Groep 2: Jonge groenten

De tweede groep omvat die groenten die je gewoon jong oogst om mini groenten te hebben. Jonge aspergeplanten geven dunne kleine asperges en van alle courgettes en komkommers kun je de vruchten oogsten wanneer ze maar vijf, zeven of tien centimeter lengte hebben. Alle wortelen zijn in hun jonge prille vorm oogstbaar. Tuinbonen kun je jong in hun geheel als mangetout eten en alle bietjes starten ooit klein.

Er zijn wel voor de oogst van deze kleine vormen speciale rassen beschikbaar, maar je kunt ook van standaard variëteiten, gewoon jong oogsten voor een mini resultaat. Jonge vruchten oogsten prikkelt vaak ook de vorming van nieuwe vruchtvorming, dus meestal krijg je veel kleintjes in plaats van enkele grote.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zaterdag 14 september 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten