De mobiele moestuin

Stadslandbouwexperiment in Amersfoort

Mobiele moestuinSerai Bressers

Begin dit jaar ben ik samen met Harmen Zijp gestart met het stadslandbouwproject de mobiele moestuin, als voortzetting van de Guerrilla Gardening waar ik eerder op wroeten.nl over heb geschreven. Een mobiele moestuin is een verplaatsbare eetbare tuin van 1m³, waarmee we de voedselproductie in de stad willen onderzoeken en stimuleren.

Mensen en voedsel zijn door de eeuwen heen uit elkaar gegroeid. Voedsel en met name voedselproductie is steeds verder verwijderd van de mens geraakt, met de nodige milieu-, culturele en sociale gevolgen. Carolyn Steel heeft hier een heel mooi boek over geschreven: ’The Hungry City’.

Met onze mobiele moestuin onderzoeken we hoe we voedsel en het verbouwen van voedsel dichter bij de mensen kunnen krijgen. Op het moment doen we dat in de vorm van een mobiele moestuin waarin we o.a. kijken hoe we op een zo kleine mogelijke schaal de principes van permacultuur kunnen toepassen.


Uitproberen

Dit jaar stond in het teken van uitproberen; Hoe reageren mensen erop? Zouden ze het willen overnemen? Hoe klein kan een permacultuurtuin zijn en hoe dicht kun je de permacultuurprincipe benaderen op 1m²/m³?

Geïnspireerd door o.a. de Prinzessinnengarten in Berlijn, zijn we met vier ibc-containers (1m³ jerrycans) aan de slag gegaan. In elke container staat een mini bos die samen een geheel vormen. In de container staat een laagstam fruit of notenboom, in de permacultuur kennend als Laag 2. Daarom heen hebben we in verschillende lagen met thema’s gewerkt.

Een van de thema’s zijn de drie gezusters van de indianen: pompoen/courgette, bonen en maïs. Dit inzichtelijk thema laat zien wat permacultuur in het klein kan zijn en hoe de planten elkaar helpen. Deze bak deed het echt geweldig. Alleen de bonen kwamen niet tot volle wasdom, maar dat kan ook aan de zaden hebben gelegen, die toch al wat ouder waren.

In de bakken staan één- en meerjarige soorten door elkaar. Om het in het begin makkelijk te houden hebben we bewust gekozen voor planten die mensen kennen. Wat toch veel eenjarig planten zijn. Om permacultuur goed te kunnen uitbeelden is het het meest interessant om meerjarige te laten overheersen. Dit zorgt voor minder werk en een betere energieverdeling. Dat zal onze volgende stap kunnen zijn. Daarvoor hebben we meer contact nodig met de mensen die het gaan dragen.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten