De mobiele moestuin - 2

Stadslandbouwexperiment in Amersfoort


Wat hebben we geleerd van afgelopen jaar?

  1. Het formaat van de bakken werkt erg goed. We hebben niet of nauwelijks hoeven water geven, zelf niet in het droge voorjaar. 1m³ houdt het water erg goed vast.

  2. De grond die we gebruikt hebben kwam voornamelijk hier uit de regio evenals de compost.

  3. We hebben het hele haar niet bij gemest en de planten deden het goed. Voor volgend jaar is de vraag of er nog genoeg voedingsstoffen inzitten, of dat we extra compost moeten toevoegen. Daarvoor zouden we een grondmeting moeten doen.

  4. We hebben een drietal bakken geplaatst in een belangrijke, en versteende, openbare ruimte in Amersfoort, die wel wat groen op vrolijking kan gebruiken. Voorafgaand aan de plaatsing hebben we met een aantal buurtbewoners gesproken.

  5. Van vernieling is gelukkig nooit sprake geweest. De bewoners van de omliggende wijk hebben de moestuin gebruikt en oogsten geregeld uit de bak. Vooral de muntthee is erg in trek bij de buurt. Er wordt zelfs hier en daar een aanvulling in de moestuinbak geplant.


Reacties en nieuwe plannen

Mensen reageren enthousiast op de mobiele moestuin en benaderen ons of ze er ook een kunnen krijgen. Dit is voor ons aanleiding genoeg om door te gaan met ons experiment in de vorm van een workshop in het voorjaar. Het idee is om wijken of straten samen hun eigen mobiele moestuin te laten maken, om de mensen nog meer te betrekken bij het veranderen van hun leefomgeving. Ook organiseren we een m² moestuinprijsvraag, en gaan we verder met de ontwikkeling van stadslandbouw met permacultuur in de stad


Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven of meer weten? Kijk dan op www.mobielemoestuin.nl

Het in de tekst genoemde boek ’Hungry City’ is aan te schaffen bij Bol:

Hungry City

Hungry City

Carolyn Steel

Maar weinigen van ons  vragen zich af hoe voedsel ons bord bereikt. De gigantische inspanning die nodig is om onze steden te voeden heeft een grotere sociale en fysieke impact op ons en onze planeet dan al het andere wat we doen.

In dit boek volgt Carolyn Steel het voedsel op de reis van stal en akker naar markt en supermarkt, keuken en tafel, afvalbak en weer terug. Ze laat de problemen zien, maar legt ook uit hoe we dingen ten goede kunnen veranderen.

Te bestellen bij bol voor € 15,99


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten