De moestuin in april

De moestuin van Vera Greutink

Ontginnen zonder spittenVera Greutink

April is een onberekenbare maand: het kan koud en nat zijn, zodat vroege teelten met vliesdoek beschermd moeten worden, maar het kan ook al warm en droog zijn. Dan is het nodig om water te geven en ontstaat de verleiding om niet-winterharde groentes, zoals tomaten en courgettes, uit te planten. Niet doen: ook al zou er geen nachtvorst meer komen, de nachten zijn gewoon nog te koud en de groei zal stagneren.


Voorzaaien binnen

Voor het voorzaaien van pepers en aubergine´s is het nu eigenlijk te laat, maar de snelgroeiende tomaten kunnen nog. Planten die eerder gezaaid werden moeten regelmatig verpot worden. Als de wortels de bestaande pot hebben gevuld, worden de planten in een iets grotere pot gezet. Hierbij kan de potgrond iets rijker gemaakt worden, wij voegen wat wormenmest toe. De planten worden iets dieper gezet om een betere wortelontwikkeling te stimuleren en de vaak te lang uitgegroeide planten te corrigeren.

Verder worden tegen het einde van de maand courgettes, komkommers en pompoenen voorgezaaid: 2 zaden in een potje en als allebei opkomen de zwakkere eruit trekken. Tegen het einde van de maand zaaien we ook maïs voor, in zaaitrays met cellen van 4 cm.

Omdat er dichtbij onze moestuin een veld met voedermaïs staat en maïs door wind wordt bestoven, resulteert dit vaak in een minder goede smaak bij onze maïs. Dit jaar proberen we het ras “Extra Tender&Sweet” die volgens de catalogus van Thompson&Morgan niet geïsoleerd hoeft te worden van andere variëteiten. Hopelijk helpt dit!


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten