De moestuin in april - 2

De moestuin van Vera Greutink


Buiten zaaien

Terwijl er in maart vooral binnen op de vensterbank wordt gezaaid, is in april de grond in de tuin voldoende opgewarmd om rechtstreeks te kunnen zaaien. Wie, zoals wij, zonder spitten tuiniert en de bedden voor de winter van een beschermende mulchlaag voorziet, kan nu lachen om de driftig spittende collega´s. Wij harken de niet verteerde mulch aan de kant, laten het groentebed een paar dagen opwarmen en voilà: een onkruidvrij bed met prachtige structuur is beschikbaar om in te zaaien.

Een ander voordeel van onze verhoogde vaste bedden is, dat ze ook sneller opwarmen en opdrogen, vaak kunnen we vanaf midden maart al zaaien. De volgende groentes kunnen nu in volle grond gezaaid worden: sla, wortels, spinazie, snijbiet, koolrabi.

Bij de erwten en peultjes die nu gezaaid worden is de kans groter dat ze goed opkomen in plaats van te verrotten in de koude, natte grond, zoals vaak bij eerdere teelten gebeurt. Prei en diverse koolsoorten (broccoli, bloemkool, rode kool...) kunnen gezaaid worden op een zaaibed om later te verplanten. Maar wie met knolvoet te kampen heeft kan beter alle soorten kool in potjes voorkweken en ze pas uitplanten als de planten een goed ontwikkeld wortelstelsel hebben.


Aardappels planten

Vroege aardappels kunnen aan het begin van de maand geplant worden. Wijzelf telen meestal alleen vroege aardappels (Frieslander), wier smaak de ruimte die ze in de tuin innemen rechtvaardigt. Bovendien worden ze vaak geoogst voordat aardappelziekte (phytophtora) volop uitbreekt.

Wie biologisch tuiniert en late aardappels wil telen, kiest het beste voor phytophtora-resistente rassen, zoals Sarpo Mira en Toluca (verkrijgbaar o.a. bij www.boerengoed.nu). Is het na het planten nog koud, dan is een beschermend vliesdoek een goed idee. In plaats van het traditionele aanaarden, kunnen aardappels onder een dikke laag stro geteeld worden, deze voorkomt dat de aardappels groen worden door blootstelling aan licht en ze zijn makkelijker te oogsten.


Mulchen, mulchen en nog eens mulchen

Zodra de grond opgewarmd is en zaailingen opgekomen of uitgeplant, is het tijd om de grond rondom de planten met een laag organisch materiaal te bedekken. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk later: wieden, want er zal bijna geen onkruid groeien, en water geven, want de mulchlaag beschermt de grond tegen uitdrogen. Om effectief te zijn moet het gebruikte materiaal natuurlijk vrij zijn van onkruidzaden en dit geldt helaas meestal niet voor zelfgemaakte compost en stalmest. GFT-compost scoort veel beter en champost is helemaal vrij van onkruidzaad.

Tussen grotere planten, als courgette of kolen, kan ook stro gebruikt worden, als het voldoende dik wordt aangebracht. Ook kunnen verschillende lagen gecombineerd worden: een laag stalmest als voeding voor planten en een laag stro erboven tegen onkruid bijvoorbeeld. Cacaodoppen zijn voedzaam en zeer effectief tegen onkruid, maar nogal kostbaar.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 25 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten