Moestuin op 't balkon

eetbare planten kweken zonder tuin

Moestuin op je balkonJeffrey Otten

Sinds ik bezig ben met het kweken van groenten en kruiden in mijn stadsmoestuin krijg ik vaak de opmerking “Leuk en aardig zo’n stadsmoestuin, maar ik woon drie hoog en heb alleen een balkon”. Al beschik je alleen over een balkon, een kleine binnenplaats of een dakterras, dan hoeft dit geen reden te zijn om niet zelf eetbare planten te kweken.

Om dit artikel te schrijven en enige ervaring op te doen heb ik een balkon nagebootst tegen de muur van onze schuur. De muur heeft een oppervlakte van een paar vierkante meter en ervoor is ruimte voor een paar potten.


Potten en bakken

Naast de verticale moestuin kun je ook eetbare planten kweken in potten en bakken. Je kunt potten en bakken kopen of je recyclet bijvoorbeeld een oude wijnkist (vergeet dan niet gaten in de bodem te boren). Zelf heb ik vier potten gekocht en een plantenbak gemaakt van een oude pallet.


Groenten kweken in potten en bakken

Als je denkt aan groenten kweken in potten en bakken denk je al snel aan groenten die bovengronds groeien. Maar net als in een moestuin groeien een heleboel groenten ondergronds. Potten lenen zich dus uitstekend voor het kweken van wortelen en knollen. Zo kweek ik bijvoorbeeld sla, wortelen, bieten en rucola.


Sla

Sla groeit zonder problemen in potten en bakken. Zelf kweek ik lolla rossa omdat ik dit een heerlijke smaak vind hebben, vooral in combinatie met rucola. Sla heeft niet veel ruimte nodig: een pot met een minimale afmeting van tien centimeter diep en tien centimeter breed. Voor een lekkere (grote) krop sla heb ik twee plantjes in een pot van 30 centimeter breed.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten