Moestuin op 't balkon - 2

eetbare planten kweken zonder tuin


Wortelen

Wortelen zijn ideaal om te kweken in potten. Kies voor een snel groeiende zomerwortel voor een maximale oogst. Zorg voor een wat “diepere” pot waarin de potgrond goed los zit en vergeet niet regelmatig water te geven. De hoeveelheid die je kunt zaaien ligt natuurlijk aan de grootte van de pot, zelf kweek ik in de volle grond zestien plantjes op een ruimte van 30 bij 30 centimeter (square foot gardening).

Bieten

Bieten wortelen vrij ondiep en zijn daarom geschikt voor lage en brede potten. Net zoals bij de wortelen is het aan te raden dat de potgrond goed los zit en vergeet niet regelmatig water te geven. Zestien plantjes zijn ook hier voldoende.

Rucola

Rucola is vooral leuk om te kweken omdat je de bladeren zowel jong als volgroeid kunt plukken. Rucola kiemt heel snel, echter is verplanten een beetje lastig en is het daarom aan te raden om dun te zaaien.


Verticale moestuin

Verticale moestuinOmdat je weinig ruimte hebt, moet je de hoogte in. Je kunt gebruik maken van plantenbakken die je aan de muur hangt, maar je kunt ook kiezen voor de zogenaamde “verticale moestuin”.

Op internet zijn verschillende varianten te vinden, zo kun je er bijvoorbeeld zelf een maken van oude petflessen of een kant en klaar systeem aanschaffen.

Om enige tijd te besparen heb ik gekozen voor verti-plant zakken, in één zak kun je acht verschillende planten kwijt. Om optimaal gebruik te maken van de ruimte heb ik vier zakken opgehangen.

Op dit moment kweek ik peterselie, basilicum, tijm, maggikruid, koriander en bieslook in de verschillende vakken.

Voor kruiden gelden dezelfde regels als het kweken van kruiden in de volle grond.


Over de auteur

Jeffrey Otten is stadboer in Den Haag. In zijn stadstuin verbouwt hij verschillende groenten, kruiden en fruit en houdt drie Sussex kippen. Meer informatie over Jeffrey Otten vind je op zijn website www.goedboerenindestad.nl. Op deze website vind je veel tips over groenten, kruiden en fruit, maar ook hoe je kippen kunt houden in de stad en heerlijke recepten uit grootmoeders tijd.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten