De moestuin in mei

De moestuin van Vera Greutink

Moestuin in meiVera Greutink

De april maand is in bijna heel Europa extreem warm en zonnig geweest en ook begin mei lijkt niet veel anders te worden. In plaats van uitkijken voor late nachtvorst, zullen we eerder op moeten letten dat de grond niet uitdroogt. Niet-winterharde groentes als tomaten en courgettes kunnen nu de grond in. Goed afharden voorkomt dat er na het uitplanten een groeistilstand optreedt.


To do

Zaaien in volle grond:
bonen, pompoen, courgette, maïs, snijbiet, broccoli, rode biet, broccoli, koolrabi

Voorzaaien:
winterbroccoli, bladkool, maïs

Uitplanten:
tomaten, courgettes, pompoenen, komkommers, meloenen, paprika’s, aubergines

Oogsten:
asperges, radijsjes, snijbiet, raapsteeltjes, snijsla: mizuna, mibuna, raketsla


Niet-winterharde groenten uitplanten

Traditioneel worden niet-winterharde groenten als tomaten en courgettes pas na de Ijsheiligen uitgeplant (11 tot 15 mei) want na deze datum wordt geen nachtvorst meer verwacht. Vorig jaar heeft het bij ons echter al drie weken voor deze datum niet meer gevroren. Ook dit jaar lijkt het weer vrij warm te blijven en kan het uitplanten redelijk veilig iets vervroegd worden.

Wie zelf zaait heeft meestal teveel plantgoed en het is ook mogelijk om veiligheidshalve een deel van de planten achter te houden, mocht het alsnog gaan vriezen. De reeds uitgeplantte groentes kunnen eventueel met een doek beschermd worden.

Paprika’s, aubergines en basilicum hebben niet enkel vorstvrij weer nodig, maar moeten daadwerkelijk warmte hebben. Blijft het koel, zullen ze nauwelijks groeien, ook al daalt de temperatuur niet onder het vriespunt. Met deze planten is het daarom beter te wachten totdat ook de nachten redelijk warm blijven, meestal tot eind mei.


1 - 2 - 3 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten