De moestuin in oktober

De moestuin van Vera Greutink

Moestuin in oktoberVera Greutink

Het warme en zonnige weer van de laatste week van september is bevorderlijk geweest voor de groei van laat gezaaide wintersla en het afrijpen van de laatste zomergroenten. Als de regen wegblijft, kan het nodig zijn om wat water te geven, vooral bij jonge bladgroentes. In oktober kunnen knoflook en uien geplant worden. Vrijgekomen bedden krijgen een beschermende mulchlaag. Verder is het nu een goed moment om te beginnen met het ontginnen van een overwoekerd perceel door middel van afdekken.


To do

Planten
Knoflook

Oogsten
Laatste tomaten, courgettes, aubergines en pepers; snijbiet, wortels, bietjes, pompoenen, bladkool, prei, mizuna, mibuna, raketsla, venkel, droogbonen

Klusjes
Pompoenen oogsten en opslaan voordat het gaat vriezen; Wortels en rode biet oogsten en opslaan; Prei aanaarden; Roodlof en groenlof evt. met een doek of stro afdekken; Op vrijgekomen bedden een mulchlaag aanbrengen; Stukken met veel onkruid afdekken met karton; Appels opslaan.


Knoflook planten

Dit jaar hebben we een goede oogst knoflook gehad en de grootste tenen bewaard om in de herfst weer uit te planten. De meeste soorten knoflook hebben een koude periode (onder de 10 graden Celsius) van 30 tot 60 dagen nodig om goede bollen te vormen, daarom is het belangrijk om vóór de winter te planten.

Knoflook doet het beter op lichte, goed gedraineerde grond. Op natte klei kan het helpen om wat grof zand in het plantgat onder de teen te doen. We planten de teentjes 15 tot 20 cm uit elkaar om grote knollen te verkrijgen. De kleinste knoflookteentjes kunnen ook dicht bij elkaar (2cm) geplant worden om in het voorjaar de groene, mild naar knoflook smakende blaadjes te oogsten.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten