De moestuin in oktober - 2

De moestuin van Vera Greutink


Appels bewaren

Om de appeloogst te spreiden telen we verschillende soorten appels (geen hoogstammen helaas, daarvoor is de tuin te klein). Sommige zijn reeds in augustus eetrijp, andere, zoals de Rode Jonathan, worden in oktober geoogst en in de kelder opgeslagen voor later gebruik.

Een test om er achter te komen of de appels plukrijp zijn, is voorzichtig de appel op te tillen en te kijken of het steeltje vanzelf afbreekt. We bewaren appels in de kelder en verpakken ze individueel in kranten, om uitdroging te voorkomen.De grond beschermen in de winter

Grond die voor de winter kaalgeschoffeld is, ziet er misschien “netjes” uit, maar is blootgesteld aan regen, vorst en wind. Dat komt de grondstructuur zeker niet ten goede en de waardevolle teeltlaag wordt geleidelijk weggespoeld. Beter is het om de grond voor de winter een beschermlaag van mulch te geven.

Op sommige bedden, bij voorbeeld bedden waar courgettes groeiden en waar een dikke laag stro op lag, is meestal nog voldoende mulch om de winter door te komen. Andere bedden hebben misschien een laag compost, stalmest of champost nodig.

Een andere mogelijkheid is plantenresten (bijvoorbeeld stengels van maïs) in stukken te knippen en dan op de bedden te laten liggen. Deze behandeling is natuurlijk alleen geschikt voor grond die reeds onkruid vrij is: overwoekerde stukken kunnen beter met een laag karton afgedekt worden om de grond zonder te spitten te ontginnen.


« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten