Tuin Smakelijk!

Een nieuw boek van Vera Greutink

Tuin SmakelijkVera Greutink

Op 27 november jl. verscheen bij Uitgeverij Jan van Arkel Vera’s nieuwe boek ’Tuin Smakelijk’. Op Wroeten vind je alvast een voorproefje. Aan het eind van het artikel vind je een link naar een inkijkexemplaar en informatie over hoe je het boek kunt bestellen.

Mijn doel met dit boek was om hele duidelijke handvatten aan te reiken voor het telen van je eigen voedsel, op de meest uiteenlopende plekken. Ik duik niet in de theorie van de permacultuur, want daar zijn andere boeken over, zoals het uitstekende ‘Tuinen van overvloed’. In plaats daarvan geef ik praktisch advies en concrete voorbeelden van hoe je permacultuur in de praktijk kunt brengen.

In dit boek heb ik mijn ervaring van 15 jaar tuinieren volgens de permacultuurprincipes gebundeld en het is dus volledig gebaseerd op de praktijk. Oftewel, als ik schrijf dat je de gefermenteerde bokashi kunt gebruiken als bemesting voor potten, dan heb ik dit zelf gedaan en weet ik dat het werkt. Ik beschrijf talloze technieken en geef voorbeelden, die het mogelijk maken overal iets eetbaars te telen.


Tuinieren in potten

In het eerste gedeelte van het boek lees je over het telen van eetbare gewassen in potten en bakken – je vindt er een recept voor het verbeteren van potgrond, informatie over de benodigde maat van potten en een overzicht van de geschikte gewassen voor een balkon met een bepaalde windrichting. Bij de voorbeelden staat onder andere een kruidentuin in een aardbeienpot (compleet met recepten voor eenvoudige kruidenremedies), een polycultuur in een teil, een minipotager en een eetbare bloementuin.


Permacultuurmoestuin

In het tweede deel schrijf ik over het plannen en aanleggen van een moestuin zonder spitten, de voor- en nadelen van verschillende mulchmaterialen, het efficiënt inrichten van je moestuin en het slim beplanten van moestuinbedden voor een zo groot mogelijke opbrengst. Ik geef tips voor het gebruik van eenvoudige hulpmiddelen, zoals vliesdoeken en koude bak, waarmee je het teeltseizoen kunt verlengen. Bij de voorbeelden vind je onder andere een eenvoudige beginnerstuin, twee verschillende recepten voor een polycultuur met eenjarige groentes, een plan voor een kleine siermoestuin die even mooi als productief is en het beplantingsplan van onze buurttuin, waar alle bedden twee tot drie oogsten per jaar geven.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 23 juli 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten