Meerjarige uitjes

vaste groenten - deel 2

Vaste uitjesVera Greutink

De uienfamilie kent naast de bekende grote gele en rode uien ook vrij veel meerjarige soorten: de pijplook die als lenteui toegepast kan worden, Egyptische ui met grappige uitjes die in de lucht hangen in plaats van in de grond, of de inheemse daslook met een sterk knoflookaroma.


Pijplook

Van de meerjarige uien is de pijplook (Allium fistulosum), ook toepasselijk ’snijui’ genoemd, misschien wel de meest bruikbare. Vanuit de basis komen al vroeg in het voorjaar (in milde winters al in februari) scheuten die naar wens afgesneden kunnen worden en als lenteui worden toegepast. Later in het jaar bloeit de plant met mooie grijze bollen, die de tuin een aantal weken kunnen sieren. Het fijne uiengroen kan in salades, soepen en roerbakgerechten gebruikt worden. Pijplook kan gezaaid worden, of vermeerderd door het delen van de planten.


Egyptische ui

De Egyptische ui of boomui (Allium cepa proliferum) geeft een bescheidener oogst, maar is zeer winterhard en door zijn aparte groeiwijze ook een echte aandachttrekker in de tuin. Ze maakt namelijk in plaats van bloemen kleine uitjes aan het einde van de stengels. Als de plant topzwaar wordt, buigt de stengel en kunnen de kleine uitjes wortelen. In het Engels wordt de Egyptische ui ook wel “Walking onion” genoemd - als je die haar gang laat gaan, wandelt ze de hele tuin door! Het groen kan op dezelfde manier gebruikt worden als pijplook en de kleine uitjes kunnen worden ingemaakt als zilveruitjes.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten