Verhoogde bedden

De voordelen op een rijtje

Moestuinieren met verhoogde beddenVera Greutink

In een klassieke moestuin wordt continu gelopen tussen de rijen groente, wat de grond compact maakt. Omdat wij zonder spitten tuinieren, willen we de grond zo min mogelijk belopen. Daarom is onze moestuin verdeeld in vaste, verhoogde bedden. Dit heeft echter nog veel meer voordelen.

Om te kunnen vergelijken, hebben we drie types bedden gemaakt: zonder randen, met randen van oude tegels en met randen van houten planken.

Om vanaf het pad het midden van een bed te kunnen bereiken hanteren we een breedte van 120 cm. Voor ouderen die niet veel willen rekken, is 100 cm vaak beter, maar lange mensen maken soms bedden van 150 cm breed. De lengte is vooral afhankelijk van de beschikbare ruimte, wij vinden een lengte van 3m optimaal. Paden tussen de bedden moeten minimaal 30 cm breed zijn, of 60 voor een kruiwagen. Op het eerste gezicht lijkt het of er relatief veel ruimte ingenomen wordt door paden, maar omdat de bedden heel intensief beplant kunnen worden, is dit juist een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.

Voordelen van verhoogde bedden

 1. Compacte grond voorkomen
  Omdat de grond niet belopen wordt en daarom niet compact, kan het spitten achterwege blijven.

 2. Efficiënt gebruik van meststoffen
  Omdat niet de hele moestuin maar slechts de bedden waar daadwerkelijk groente groeit bemest worden, kunnen we met minder meststoffen en minder mulchmateriaal volstaan. Hetzelfde geldt voor water.

 3. Vruchtwisseling bijhouden
  Met vaste bedden word het makkelijker om vruchtwisseling toe te passen en bij te houden. Minimum aantal bedden is dan 4, maar als er bijvoorbeeld al knolvoet in de grond aanwezig is, is vruchtwisseling van 1 op 8 beter.

 4. Betere drainage
  De grond in verhoogde bedden droogt snellen op na een regenperiode, wat voornamelijk in het voorjaar een voordeel is - er kan eerder gezaaid worden.

 5. Duidelijk voor kinderen
  Voordat we verhoogde bedden hadden gemaakt, liepen de kinderen rustig dwars door de groente heen. Toen ze klein waren zagen ze namelijk geen verschil tussen groentebedden en wilde begroeiing. Toen we paden en randen van oude tegels maakten, werd het hen snel duidelijk.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 21 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten