Verhoogde bedden - 2

De voordelen op een rijtjeDrie soorten bedden

Zonder randen
Makkelijkst te maken: de bovenlaag van de paden wordt bovenop de bedden gegooid, waardoor de bedden iets hoger worden. Door bemesten en mulchen worden bedden in de loop van tijd steeds hoger dan de paden.

Omdat er geen randen zijn om de mulchlaag tegen te houden, valt het soms op paden of wordt het door vogels op paden gegooid.

Oude tegels
Tegels van 30x30 cm zijn goed geschikt en meestal gratis te vinden. Stoeptegels zijn zwaar, dus het aanleggen is een zwaar klusje, maar het is eenmalig: de tegels blijven vele jaren goed. De grond langs de randen droogt iets teveel uit, en vaak nestelen mieren er zich.

Houten planken
Nieuwe planken zijn vrij duur en hergebruik van planken is vaak niet mogelijk, want alleen onbehandeld hout (of behandeld met milieuvriendelijke middelen) is geschikt voor groentebedden.

Hout is ook minder duurzaam dan tegels, dus het moet na een paar jaar vervangen worden. Douglas en lariks zijn de beste houtsoorten om te gebruiken, omdat ze goed weerbestendig zijn.

In onze derde tuin hebben we planken van Douglas gebruikt van 15 cm breed en 2,2 cm dik, beschilderd met biologische verf op basis van lijnolie van www.natuurverf.nl

Om te voorkomen dat de planken naar buiten gaan buigen door de druk van de grond, hebben we in het midden een latje bevestigd en in de grond geslagen. Dikkere planken zouden een nog betere oplossing zijn, maar deze zijn helaas nóg duurder.« vorige 1 - 2

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten