Walnoten

voor elke tuin

WalnotenVera Greutink

Als je je eigen voedsel wilt telen en je gaat voor hoge voedingswaarde en lange houdbaarheid, dan is walnoot een van de beste planten die je in je tuin te zetten. Maar wat zijn de beste rassen voor ons klimaat en welke walnoten kun je ook in een kleine tuin telen?


Walnoten telen

Walnoten willen graag een warme standplaats, beschut tegen koude wind, en een goed doorlatende, maar vochtvasthoudende grond met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een walnoten-zaailing kan een hoogte van 20 meter bereiken, maar geënte bomen blijven meestal kleiner.

De meeste rassen hebben een ander ras nodig voor een goede bestuiving. Als je meerdere walnoten plant, is de minimale afstand tussen bomen 8 meter, maar 10 of 12 meter is beter. De bomen nemen dus veel plaats in, maar daartegenover staat dat ze weinig verzorging en snoei nodig hebben en over het algemeen gezond zijn. Ze zijn zeer lang levend en kunnen meer dan 100 jaar productief zijn.

Een volwassen boom levert elk jaar zo’n 40-50 kilo noten op, die rijk zijn aan de gezonde omega-3 vetzuren, calcium en vitamine E.


De beste rassen voor Nederland

In september hebben we notenkwekerij ‘De Smallekamp’ bezocht. De kwekerij ligt aan de rand van de Veluwe, enkele winters geleden een van de koudste plekken in Nederland, wat betekent dat de rassen hier grondig getest worden op vorstgevoeligheid. Hieronder de toprassen voor ons klimaat volgens Ton Friesen, een van de eigenaren:


Broadview

Dit bekende ras is heel winterhard en de bomen worden niet al te groot (ongeveer 8 meter) waardoor ze ook geschikt zijn voor wat kleinere tuinen. Ze beginnen al op jonge leeftijd noten te dragen en zijn heel productief. De noten rijpen in de tweede helft van oktober en zijn goed van smaak.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor dinsdag 18 juni 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten