Eetbare bloemen

vaak te mooi om op te eten

Eetbare bloemenShera van den Wittenboer

Goudsbloem, Oost-Indische kers, roos en lavendel zijn zomaar enkele voorbeelden van planten met eetbare bloemen. De complete lijst eetbare bloemen is vele malen langer. Sommige bloemen zijn heel smakelijk en hebben een geheel eigen aroma, anderen smaken vrijwel naar ‘niks’- wat dat dan ook mag zijn. Hoe dan ook, mét of zonder smaak, álle eetbare bloemen zijn te gebruiken in de keuken. Met een beetje creativiteit kun je (bijna) elk gerecht opvrolijken met verse bloemen uit eigen tuin.

In principe kun je alle bloemen gebruiken voor culinaire doeleinden, zolang ze niet giftig zijn. Van sommige bloemen kun je de hele bloem eten, zoals van daglelies, Oost-Indische kers of courgette, maar in de meeste gevallen gebruik je alleen de bloemblaadjes.

Gebruik de bloemen liefst vers. Ze zijn niet lang houdbaar en kunnen daarom niet goed bewaard worden. Wil je ze toch wat langer bewaren, dan kun je ze beter drogen of versuikeren.Wel of niet eetbaar?

Als je twijfelt of een plant giftig is, kun je de plant het beste even googelen. Pas zelfs dan nog op, want je vindt gemakkelijk tegenstrijdige berichten op internet. Geloof dus niet blindelings alles wat je leest. Gebruik alleen planten waarvan je 100% zeker weet dat ze niet giftig zijn en ga niet zelf experimenteren.

Bloemen van de supermarkt of bloemist kun je beter niet eten, deze zijn vrijwel altijd bespoten. Oogst geen bloemen uit het wild, ook niet als je zeker weet dat de plant niet giftig is. De planten kunnen vervuild zijn (hondenpoep, uitlaatgassen). Eet daarom alleen eetbare bloemen uit eigen (moes)tuin. Voor een uitgebreide lijst met eetbare planten kun je op deze site terecht.


1 - 2 - 3 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten