Eetbare bloemen - 2

vaak te mooi om op te eten


Hartige smaakmakers

Oost-Indische kers is een hele bekende smaakmaker. De bloemen smaken lekker pittig, kruidig. Een perfecte combinatie bij ‘hartige’ gerechten, bijvoorbeeld door een gemengde salade of als garnering op toast met roomkaas.

Goudsbloemen kun je ook gebruiken in hartige gerechten. De smaak is boterachtig en pittig. De bloemblaadjes blijven ook mooi in warme gerechten, zodat je ze kunt gebruiken om door de aardappelpuree te mengen of als garnering over warme soepen te strooien.

Borago (komkommerkruid) smaakt fris, naar komkommer, en kun je bijvoorbeeld gebruiken in frisse dipsauzen. Bloemen van kruiden als basilicum, munt, salvia, tijm, etc, zijn eveneens geschikt voor hartige gerechten, maar ook voor zoete. De smaak is doorgaans vergelijkbaar met dat van het blad, maar dan wat milder. Hoe kleiner de bloem, hoe sterker de smaak.

Monarda is de smaakmaker van Earl Grey-thee. De bloemblaadjes smaken heel bijzonder. Ze zijn vrij pittig en de smaak blijf je lang naproeven. Vooral lekker in gemengde salades.Zoete smaakmakers

Bloemen met een zoet of geparfumeerd aroma, zoals roos, lavendel, Viola odorata en phlox lenen zich voor gebruik in desserts en zoete gerechten. Ik vind zelf dat er vaak een groot smaakverschil is tussen de verschillende variëteiten. Hoe zoeter de phlox geurt, hoe lekkerder ik ‘m vind.

Voor rozen geld dat al helemaal. De ene roos heeft een citrusachtige bijsmaak, de ander een beetje kruidige. Sommige soorten smaken echt ontzettend bitter. Ik heb er nog geen studie van gemaakt, maar zou je aanraden gewoon eens te gaan voorsnoepen. Als je echt een roos wilt kopen voor de smaak, raad ik je aan om naar De Bierkreek in Zeeland te gaan. Daar kweken ze biologische rozen (dus onbespoten) en mag je op het proefveld ‘snoepen’ van de blaadjes om zo je eigen smaak te selecteren.

Lavendel heeft een erg nadrukkelijke smaak en kan bij een overdosering bijna ‘zeepachtig’ smaken. Je moet er een beetje mee experimenteren, maar kan in de juiste hoeveelheden heerlijke koekjes opleveren.


Knapperig en vol van smaak

De bloemen van daglelies (géén gewone lelies, want die zijn giftig!) en courgettes zijn een geval apart. Die zijn zo robuust dat je je mond vol bloem kunt hebben. De knoppen van daglelies kunnen ook gegeten worden, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker.


« vorige 1 - 2 - 3 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 19 mei 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten